Ministarstvo prosvjete je danas raspisalo Konkurs za sufinansiranje magistarskih i doktorskih studija u zemlji i inostranstvu, ali i putnih troškova za studijske boravke u inostranstvu, za šta se svake godine izdvaja više desetina hiljada eura, poručila je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović.

Kako je dodala, svake godine se i za studentske kredite izdvaja oko 1,2 miliona eura, a za stipendije za najbolje studente oko 260 000 eura.
“Sufinansiraćemo školarinu za 60 kandidata upisanih na prvu godinu magistarskih studija u zemlji i inostranstvu studijske 2019/2020. godine, i to po 10 iz svake od sljedećih oblasti: prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka”, kazala je Kurpejović.
Kada je riječ o doktorskim studijama, Ministarstvo će sufinansirati školarinu za 24 kandidata upisana u prvu godinu doktorskih studija u zemlji i inostranstvu studijske 2019/2020. godine, i to po četiri iz svake od sljedećih oblasti: prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka.
“Kandidatima će se sufinansirati školarina u iznosu do 1 000 eura“, objasnila je Kurpejović.
Konkurs za sufinansiranje magistarskih i doktorskih studija je otvoren do 25. septembra, a uslovi Konkursa i prijavni formulari istaknuti su na sajtu Ministarstva prosvjete www.mps.gov.me u dijelu „KONKURSI“.
“Ukoliko se za sufinansiranje školarine na magistarskim studijama prijavi više kandidata iz jedne oblasti koji ispunjavaju uslove, prioritet će imati kandidati sa većom prosječnom ocjenom, odnosno indeksom uspjeha. Ukoliko se pak za sufinansiranje doktorskih studija prijavi više kandidata iz jedne oblasti koji ispunjavaju uslove, prioritet će imati kandidati koji imaju veći prosjek ocjena, ali i veći broj objavljenih naučnih radova“, rekla je Kurpejović.
Kako je dodala, sufinansiraju se i putni troškovi za studijske boravke u inostranstvu i dobitnike stipendija stranih vlada. Konkurs za ove namjene otvoren je do 16. decembra.
“Ministarstvo prosvjete ulaže velike napore da studentima obezbijedi mogućnosti koje svaki mladi, obrazovani čovjek treba da ima. To se odnosi kako na stalno povećanje broja programa mobilnosti, tako i na stipendije, kredite i dr. Preciznije, svake godine tako dodjeljujemo oko 3.400 godišnjih studentskih kredita ukupne vrijednosti oko 1,2 milion eura. Svake godine dodjeljujemo 300 stipendija za najbolje studente, a ukupna sredstva za te namjene su oko 260.000 eura. Svake godine sufinansiramo školarine na magistarskim i doktorskim studijama najboljim kandidatima: 60 studenata magistarskih studija i 24 kandidata doktorskih studija, za šta se izdvaja takođe više desetina hiljada eura godišnje. Na kraju, svake godine opredjeljujemo stipendije za studente pripadnike RE populacije“, zaključila je Kurpejović.
Izvor: CdM