Vidak Krtolica, sekretar nikšićkog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, kazao je da su u čišćenje puteva od snijega uključili svu raspoloživu mehanizaciju, te da su spremni za novi talas padavina koje su najavljene. Krtolica je gostujući u Jutarnjem programu RTNK apelovao na sugrađane da imaju strpljenja jer će svakome izaći u susret.

„Juče smo započeli čišćenje puteva u ruralnim područjima-Lukovo, Dragovoljići, Praga, Župa, Vučji Do, Brestice, Trubjela, Aluge, Orah, Šipačno, Grahovske Jabuke, a danas mehanizacija kreće prema Banjanima i Trepčima. Proteklih dana uspijeli smo da rješavamo probleme građana u slučajevima bolesti, smrti, odmah smo izlazili na teren“, najavio je Krtolica.

Kao primjer dobrog rada on je naveo Župu nikšićku gdje je, kako je rekao, predsjednik Savjeta te Mjesne zajednice Dragoljub Radulović angažovao mehanizaciju privatnih firmi da čiste puteve.

„Angažovao je vozila „Uniproma“ i još privatnih vozila. Uspješno su to odradili i to jedan lijep primjer. U Banjanima Pero Miljanić sa svojom mehanizacijom čistio je put Maočići-Velimlje. Građani nas stalno zovu, ali molim za strpljenje. Prilikom preuzimanja vlasti mehanizaciju Komunalnog smo zatekli u lošem stanju, sad opremamo i nadam se da ćemo ubrzo doći do toga da ćemo u isto vrijeme člistiti grad i seoska područja. Obnavljamo mehanizaciju, kupili smo jedan traktor, treba da nam stigne snjegočistač u anrednih nekoliko dana. Opremili smo i jedan traktor „Mašinskog prstena“, a nadamo se sledeće godine da ćemo kupiti još jedan snjegočistač pa ćemo brže djelovati“, rekao je Krtolica.

Prvog dana sniježnih padavima, rekao je on, čišćenje su započeli po prioritetima, krenuli su od centra grada prema periferiji. Krtolica je rekao da su druge noći sniježnih padavina najviše problema imali na Vučju gdje je u sniježnim nametima bilo zarobljeno šest vozila koja su evakuisali uz pomoć Službe zaštite i spasavanja i „Crnagoraputa“.

Uz mehanizaciju gradskog Komunalnog, uključen je i „Mašinski prsten“, raspoložive mašine Službe zaštite i spasavanja, „Vodovoda“, Crnagoraputa, kao i mehanizacija pojedinih privatnih firmi poput „Mehanizacije i programata“.

Opština je prije početka zime izradila svoj plan zimskog održavanja za 2022. i 2023. godinu, a Krtolica naglašava da su u tome, uz sve rukovodioce službi, učestvovali i predsjednici Opštine i Skupštine Opštine Marko Kovačević i Nemanja Vuković. Formiran je i tim za djelovanje u vanrednim situacijama.

„Sniježne padavine smo dočekali spremni. Cilj nam je bio da svu mehanizaciju koju posjedujemo stavimo u funcionalno stanje u čemu smo uspjeli. Čak smo i neka vozila Komunalnog preduzeća koja su bila otpisana stavili u funkcinalno stanje. Po prvi put se trotoari čiste kako treba zahvaljujući tome što smo prošle godine Komunalnom kupili mašinu za čišćenje trotoara, a direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Željko Cicmil nam je ustupio jedan njihov mali bager“, kazao je Krtolica.

Izvor: RTNK