Oko 70 rudara je dobilo prekršajne prijave zbog protesta organizovanog u julu ove godine, kada su bagerima krenuli ka Podgorici, ali ih je policija zaustavila na dijelu puta prema Župi, gdje su ostali devet dana.

Radnici Rudnika boksita u julu su protestovali nakon što je Odbor povjerilaca odbio ponudu kompanije Neksan, koja je namjeravala da kupi to preduzeće i zbrine svih 310 tada zaposlenih.

Za prekršajne prijave plaćeno je oko 2,5 hiljade eura, a novac su obezbijedili svi radnici tog preduzeća jer su svi na protestima tražili osnovna prava koja su im bila uskraćena, saopštili su iz sindikata.

Kada su prekršajne prijave došle na naplatu, iz sindikata su saopštili da su odlučili da to zajednički plate, pa je svim radnicima odbijeno po deset eura od plata, koje su zbog stečaja iznosile 193 eura. Nakon što su izmirili prekršajne prijave, od novca koji im je ostao pokušaće da namire i krivične prijave.

Krivične prijave su podnijete protiv 35 rudara koji se terete za spriječavanje policije u obavljanju dužnosti i zbog napada na službeno lice i imovinu i nanošenje lakših tjelesnih povreda.
Iz policije su nakon protesta saopštili da su rudari počinili 57 krivičnih djela.