Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, na pres-konferenciji povodom početka manifestacije Dani Svetog Vasilija Ostroškog, koju organizuju Opština Nikšić i Crkvena opština Nikšić, poručio je da su Dani Svetog Vasilija Ostroškog trebali da počnu koncertom benda „Beogradski sindikat“, ali će zbog tragedije koja se desila u Beogradu manifestacija početi u ponedjeljak.

„Opština Nikšić se još prošle godine uključila po prvi put u organizaciju Dana Svetog Vasilija Ostroškog, a ove godine Sveti Vasilije Ostroški postao je i zvanična slava naše opštine. Ove godine manifestacija ima humanitarni karakter, pošto ćemo dati određenu donaciju Crkvenom horu Svetog Novomučenika Stanka povodom jubileja“, poručio je predsjednik Kovačević.

Arhijerejski namjesnik nikšićki Slobodan Boban Jokić čestitao je predsjedniku Kovačeviću i svim građanima Nikšića slavu grada.

„Ovim gestom Nikšić se pridružuje velikim evropskim gradovima. Jedan zdravi odnos crkve i države veoma je koristan za život svakog čovjeka i nama je na radost što smo poslije višedecenijske pauze krenuli u obnovu tih odnosa, i na radost i korist svih naših sugrađana, a samim tim i cijele naše zemlje. Dani Svetog Vasilija Ostroškog počeće 8. maja koncertom povodom proslave 30 godina od osnivanja Crkvenog hora Svetog Novomučenika Stanka. Do 12. maja biće priređen bogat kulturno-zabavni program, a 12. maja u 18 sati, biće organizovan centralni događaj – praznična litija ulicama našeg grada. Danom Svetog Vasilija počeće i zvanično obnova Sabornog hrama, čiji je pokrovitelj Opština Nikšić, a već imamo i neka sredstva predviđena iz državnog budžeta. Veliku zahvalnost dugujemo i EPCG, koja je izdvojila značajnu donaciju za obnovu Hrama. Manifestacija Dani Svetog Vasilija Ostroškog ima humanitarni karakter, tako da ćemo Domu zdravlja uručiti donaciju 11. maja, u vidu dva EKG-a, 10 stetoskopa i 10 aparata za mjerenje krvnog pritiska“, istakao je Jokić.

Direktor TO Nikšić Mitar Barać kazao je da će svi gosti koji dođu 12. maja biti dočekani na pravi način.

„Biće postavljena dva info punkta, gdje će omladina iz TO Nikšić i Crkvene opštine Nikšić dijeliti promotivni materijal i osvježenje. Koliko je značajna ova manifestacija za naš grad, govori i podatak da su popunjeni svi hotelski kapaciteti u tim danima maja“, zaključio je Barać.