Crna Gora se suočava sa velikim problemom korupcije koja je najprisutnija u zdravstvu, zatim u obrazovanju, kao i bezbjednosnim snagama i sudovima, ocijenjeno je u izvještaju američkog Stejt dipartmenta.

 

Oni su korupciju ocijenili kao jedan od najvećih problema naše države, prenosi Radio Televizija Crne Gore.
“Prisutna je u zdravstvenom sistemu, obrazovanju i drugima granama vlade, uključujući i bezbjednosne snage i sudove. Korupciju takođe karakteriše vidljiva politička pristrasnost organa reda”, navodi se u izvještaju.
Kako dodaju, veoma brine diskriminacija i socijalno nasilje nad etničkim manjinama , posebno prema romskoj i egipćanskoj populaciji, kao i osobama sa invaliditetom i LGBT zajednici.
Takođe je u izvještaju ukazano na problem kriminalnih obračuna, nekažnjivosti ratnih zločina, pretrpanih i oronulih zatvora i pretkrivičnih zatočeničkih objekata.
Osim pomenutih problema, izvještajem Stejt dipartmenta obuhvaćena je i neadekvatna medicinska njega u zatvorima, nevoljne reakcije na pritužbe zatvorenika zbog kršenja ljudskih prava, produženi pritvor prije suđenja, uticaj vlasti na medije plasiranjem reklama, kršenje prava na mirno okupljanje, neriješen pravni status hiljada lica raseljenih sukoba na Balkanu devedesetih godina, porodično nasilje nad ženama i djecom, kao i dečiji brakovi među Romima.
“Nekažnjivost je i dalje problem, iako je zabilježen porast krivičnog gonjenja zbog korupcije, uključujući i neke visoke zvaničnike vladajuće partije”, ističu u saopštenju.