Doktori

Istovremeni rad ljekara u javnom i privatnom sektoru otvara mogućnosti zloupotrebe službenog položaja i potrebna je jača inspekcijska kontrola, poručeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), prenosi RTCG.

Projekt koordinator CEMI-ja, Marko Savić, rekao je da, prema podacima koje su dobili u intervjuu sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, resorni ministar nije dao nijednu saglasnost za dopunski rad ljekara.

“Uprkos činjenici da do sada od Ministarstva nije izdata ni jedna saglasnost za rad u privatnim zdravstvenim ustanovama, evidentna je činjenica da se zakonska zabrana ne poštuje, što ukazuje na potrebu jače inspekcijske kontrole”, rekao ja Savić agenciji Mina.

On je kazao da u CEMI-ju smatraju da je pozitivan pomak načelni stav Ministarstva da ne daje saglasnost za dopunski rad u privatnim zdravstvenim ustanovama, naravno ukoliko je takav princip i dalje na snazi.

“Istovremeni rad u javnom i privatnom sektoru otvara mogućnosti zloupotrebe službenog položaja, posebno za ljekare koji mogu poziciju u državnoj instituciji koristiti za preusmjeravanje pacijenata na privatnu praksu od koje imaju dodatnu ekonomsku korist”, naveo je Savić.

On ističe da se na taj način pacijent primorava da direktno plaća za uslugu u privatnim ordinacijama ili klinikama, iako bi istu uslugu, često od istog zdravstvenog radnika, mogao dobiti besplatno, odnosno pokrivenu prihodima od Fonda za zdravstveno osiguranje, u državnoj instituciji.

Time se, dodaje Savić, usluga ustvari plaća i direktno i kroz doprinose zdravstvenom osiguranju.

D.A.