Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, konntrola, škole, direktori

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Danu su saopštili da trenutno nijesu u planu smjene 240 direktora obrazovnih ustanova, kao što se najavljuje u javnosti, već vrše pregled stanja u sistemu obrazovanja.

Iz ministarstva navode da je školstvo pred izazovom zbog epidemije.
“Trenutno se bavimo pregledom stanja u ovom zahtjevnom ministarstvu i planom organizacije budućih aktivnosti. Ministarka i njen tim ulažu ogromno vrijeme i energiju kako bi na najbolji mogući način odgovorili trenutnim izazovima i izazovima koji su pred nama, s posebnim akcentom na početak drugog polugodišta u kontekstu pandemije Kovid-19. To je sve što možemo reći o trenutnim aktivnostima i pravcima djelovanja”, navode iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.
Ministarka Vesna Bratić je nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata prosvjete i Udruženja Roditelji rekla je da je Ministarstvo prosvjete otvoreno za predloge Sindikata i civilnog sektora, kako bi se u aktuelnim epidemiološkim uslovima pružio maksimum znanja djeci i sačuvalo njihovo zdravlje.
Predstavnici Sindikata prosvjete su naglasili da bi valorizacija povećanog obima rada nastavnika trebalo da bude jedan od prioriteta, te da bi se ovo pitanje trebalo sistemski riješiti.
Oni su, takođe, iznijeli predlog da se prosvjetni radnici nađu među prioritetnim kategorijama stanovništva za vakcinaciju protiv virusa korona.
Predsjednik Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović je kazao da pitanje povjerenja direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova ne treba generalizovati i da one direktore za koje postoje dokazi da nijesu radili na zakonit način ili su zloupotrebljavali svoj položaj po bilo kom osnovu treba smijeniti na zakonit način i pravno procesuirati.