mladi niksica

Institut za savremenu umjetnost (NU) raspisao je prvi javni konkurs za Nagradu Milčik Young Visual Artist Award 2017. za umjetnice i umjetnike iz Crne Gore do 40 godina starosti, prenosi Antena M.

Ova nezavisna nagrada se organizuje u saradnji sa Residency Unlimited iz New York-a i podržana je od strane The Trust for Mutual Understanding New York.

YVAA nagrada ima 27 godina dugu tradiciju, i organizovana je uspješno u svim zemljama regiona i Jugoistočne Evrope, a Crna Gora je posljednja država koja se priključila ovoj platformi.

Nagrada je od samog početka stekla značajnu međunarodnu prepoznatljivost, i mnogi laureati su u međuvremenu postali umjetnici/e evropskog i svjetskog renomea.

Rezultati konkursa će biti objavljeni 09.11.2017. (finalisti) a 09.12.2017. godine, na otvaranju izložbe finalista u Umjetničkoj Galeriji Miodrag Dado Đurić, proglasiće prvu dobitnika Nagrade Milčik.

Umjetnice/umjetnici se na konkurs mogu prijaviti samostalno, ili ih mogu prijaviti institucije ili pojedinci.

Nagrada nije namijenjena za primjenjenu umjetnost, dizajn, pozorište, ples i film.

Pristigle prijave pregledaće međunarodni stručni žiri i odabrati troje finalista koji će pripremiti radove za finalnu izložbu planiranu za 09.12.2017 u prostoru UG Miodrag Dado Đurić.

Nagrada Milčik podrazumijeva dvomjesečni rezidencijalni boravak u New York-u, USA u organizaciji Residency Unlimited (www.residencyunlimited.org), pokrivene cjelokupne troškove puta i boravka, i organizovanje samostalne izložbe u Crnoj Gori, po povratku iz rezidencije.