Predstavnici Nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje od 14. do 18. septembra nalaze se u Banjaluci gdje se održava godišnji kongres evropske asocijacije za fizičko vaspitanje.

Organizator i ovogodišnji domaćin kongresa je Univerzitet u Banjaluci, odnosno Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

Teme koje će biti razmatrane odnose se prije svega na fizičko vaspitanje i školski i studentski sport, teorijsko-metodološke osnove sporta mlađih kategorija, upravljanje procesom takmičenja i priprema sportista, biomedicinski aspekti sporta i fizičke aktivnosti, teorija i istorija sporta i fizičkog vaspitanja, fizičke aktivnosti u slobodno vrijeme, ekonomika i menadžment u sportu i rekreaciji, kao i društvo, sport i ličnost.

Ovu instituciju predstavljaju dekan fakulteta Stevo Popović, i saradnici u nastavi Jovan Gardašević i Rajko Milašinović.

Popović će na kongresu imati predavanje po pozivu i učestvovati na godišnjem sastanku nacionalnih delegata FIEP Europe, gdje se polemiše o ključnim pitanjima kada je razvoj fizičkog vaspitanja na starom kontinentu u pitanju.

Sa druge strane, Rajko Milašinović izabran je da bude dio programa „FIEP-ovi novi lideri“ i prezentuje svoje najnovije istraživanje u poster sesiji, dok je Jovan Gardašević pozvan u svojstvu alumnija, budući da je bio dio istoimenog programa na prošlogodišnjem kongresu koji je održan u Maroku.

Zadatak mu je da, pored prezentacije svog istraživanja, učestvuje u radu radionice koja se priređuje u okviru programa novih lidera.

Crnogorska delegacija je u Banjaluku otišla sa idejom da se kongres FIEP Europe dovede u Crnu Goru 2020. godine, a o tome će se odlučivati na sastanku nacionalnih delegata na kojoj učestvuje dekan Popović.

K.Ć.