Nedugo nakon što je na zvaničnoj Facebook stranici ekološkog pokreta Ecopatriotizam objavljen snimak na kojem, kako tvrde, “Komunalno Nikšić, na čelu sa Miletom Milatovićem ilegalno odlaze otpad”, uslijedio je odgovor Komunalnog.

Odgovor Komunalnog prenosimo u cjelosti:
“S obzirom na to da su članice jednog ekološkog pokreta objavile video na kojem su radnici D.O.O. Komunalno Nikšić i traktor preduzeća, koji na opštinskoj parceli uz saglasnost resornog sekretarijata odlažu biorazgradivi otpad- lišće i granje, u cilju sanacije tog zemljišta, u svrhu odgovora na nonsens koji grupica od desetak aktivista plasira mjesecima informišemo javnost da na pomenutom terenu D.O.O. Komunalno Nikšić ne pravi nikakvu štetu i ne ugrožava životnu sredinu. D.O.O. Komunalno Nikšić nema nikakvog razloga da odlaže bilo koju vrstu otpada na bilo kom terenu mimo postojeće deponije “Mislov do”.
U konkretnom slučaju radi se o sanaciji terena na način što se isti prekriva tamponom pomiješanim sa zemljom sa novog groblja kao i lišćem i granjem. Sanacija se vrši iz razloga jer su se na tom području nalazile velike količine smeća koje smo prekrili sa ovom vrstom materijala i rezultat te sanacije je vidljiv golim okom i to se radi godinama unazad. Nijesu tačne tvrdnje da D.O.O. Komunalno Nikšić pali otpad, ali je tačno da je izvještaj o radu D.O.O. Komunalno Nikšić za 2022. godinu na 14. sjednici Skupštine opštine Nikšić usvojen bez i jednog glasa protiv. To je najbolja ocjena našeg rada”.

Na snimku koji je objavio ovaj eko pokret vidi se kako traktor Komunanog preduzeća na jednoj od lokacija odlaže biorazgradivi otpad, na način kako se to, tvrde u Ecopatriotizmu, ne smije raditi.

Podsjećamo, aktivistkinji NVO Ecopatriotizam Ivani Čogurić, Komunalna policija je izdala prekršajnog nalog od 500 eura, a prema nekim saznanjima, i aktivistkinji Elidi Adrović, koja je učestvovala u performansu, Komunalna policija će u petak uručiti novčani nalog. Čogurić je nakon čišćenja smeća sa mještanima Kličeva, na lokalitetu Carev most, izvela performans “Ništa lično” i kese sa smećem odložila ispred prostorija Komunalne policije, kako bi, kako je kazala, poslali poruku da “više neće da trpe nemar i nerad”.

Aktivistkinja Ecopatriotizma, Ivana Čogurić smatra da je kaznom koju je dobila narušeno njeno ustavno pravo. Čogurić je izričita da kaznu neće da plati, da će pravdu potražiti kod nadležnih institucija, a da su performansom željeli da pošalju poruku da neće više da trpe nemar i nered. Aktivistkinja Čogurić ističe da je dobila ogromnu podršku građana, nevladinih organizacija, advokata pa čak i ponude da uplate novac, i organizuju proteste ispred suda ukoliko bude proglašena krivom.

Iz pokreta Ekopatriotizam saopšteno je da je u toku potpisivanje peticije građana Nikšića za smjenu Milatovića.