Knut Hamsun - Misterije,Norveški nobelovac,
Norveški nobelovac, Knut Hamsun, nije slavno započeo svoju književnu odiseju. Najpoznatiji norveški pisac posle Ibzena, završavao je u policiji, potom u Čikagu kao beskućnik i vozač tramvaja. Kao epilog svega toga nastaje njegov prvi roman Glad (1890). Nakon ovog romana, slijede ”Misterije”, objavljene 1892. godine, potom ”Pan”, ”Viktorija”, ”Krug se zatvara”, ”Plodovi zemlje” za koji dobija Nobelovu nagradu 1920. godine, kao i mnogi drugi.
Danas vam preporučujemo ”Misterije”.
U romanu imamo sliku mladog Hamsuna. Roman je po izlasku ocijenjen nizom negativnih kritika, posebno u Norveškoj i Danskoj. Hamsun je bio ogorčen, u želji da na komadiće istrga svaku recenziju, ali najviše ga je potresla kritika u novinama “Verdens Gang”, u kojoj su “Misterije” opisane kao roman o mentalno poremećenom i abnormalnom junaku „koji posjeduje zapanjujuću sličnost sa samim autorom”.
I zbilja, nije teško u liku Johana Nilsena Nagela, tajanstvenog muškarca koji početkom ljeta dolazi u jedan mali norveški gradić, prepoznati mladog Hamsuna. Odmah po dolasku Nagel je zapažen po svom prepoznatljivom žutom kaputu, kutiji za violinu koja sugeriše umjetničku sklonost, i po ekscentričnom ponašanju. Sam Hamsun je “Misterije” počeo pisati u malom gradiću Kristiansundu, gdje je takođe odmah ostao zapažen po ekscentričnosti, između ostalog i zbog toga što je tvrdio da ga je u nekoliko navrata posjetio duh umrle hotelske susjetke.
Nagel prezire buržoaziju i Ibzena, u ratu je s veličinama, demokratijom, ljevičarima, znanošću, i uvijek spreman na pijanke i osvajanje žena… baš kao i Hamsun. Nagel je umjetnik, hipersenzibilan, ali bez moći da svoje sposobnosti pretoči u nešto konkretno. Neprekidni monolozi kojima osvaja žene, zbunjuje sugovornike, i koje kasnije vodi sam sa sobom, na kraju će ga odvesti u smrt.
Hamsunova majka znala je bježati u šumu gdje bi do iznemoglosti vrištala besmislice. Hamsun je svoj vrisak, svoj unutrašnji monolog, pretvorio u književnost, zaklinjujući se da će postati ili književnik ili ludak. Nagel je na koncu umjesto kao umjetnik skončao upravo kao ludak.