Kleopatra, legendarna zadnja aktivna kraljica (ili faraonka) antičkog Egipta više od 2.000 godina nakon svoje smrti (u 39 godini, 30. godine p.n.e.) ne prestaje da zaokuplja pažnju istoričara, pisaca, filmskih redatelja i medija.

O njoj su drame pisali Vilijem Šekspir i Džordž Bernard Šo, Žil Masene komponovao je operu, Asteriks i Obeliks su joj u kultnom stripu spasavali ugled, a 1963. snimljen je istorijski spektakl, tada najskuplji film ikad, u kojem je Kleopatru igrala pokojna Elizabet Tejlor.

Jedan od najvećih misterija vezan uz slavnu ljubavnicu Julija Cezara i Marka Antonija vezan je uz njenu smrt. Antički izvori tvrde da je počinila samoubistvo tako da je dopustila otrovnoj egipatskoj kobri da je ugrize. S obzirom da je Oktavijan (kasnije car August) ulovio Kleopatru u njenom mauzoleju nakon smrti Marka Antonija, naredio je stražaru da je čuva kako ne bi počinila samoubistvo, a on bi je mogao provesti u trijumfu kroz Rim. Kako priča dalje ide, Kleopatri su njene služavke u košari sa smokvama prošvercale egipatsku kobru, a ona ispružila ruku da je ugrize, nakon čega je ubrzo umrla.

No, egiptolozi i stručnjaci za zmije sa sveučilišta u Mančesteru kažu da je ovakva verzija njene smrti nemoguća, javlja BBC. Oni tvrde da bi zmija dovoljno velika da ubije Kleopatru (i dvije služavke po nekim verzijama priče) bila prevelika da se sakrije u košaru sa smokvama.

Egiptolog Džojs Tildesli i kustos herpetološkog odjela Muzeja u Mančesteru Endrju Grej tvrde da metar i po do dva i po metra velika zmija (koliko egipatska kobra može narasti) naprosto ne može da bude sakrivena na opisani način.

Čak i da je to bilo moguće, dodaju, ugriz te zmije nije mogao trenutno ubiti Kleopatru i njene dvije služavke. Naime, dobar dio zmijskih ugriza su takozvani “suhi ugrizi” koji u sebi ne sadrže otrov. Šansa da ugriz bude smrtonosan je oko 10 % u ovom slučaju, kaže Grej.

Nadalje, sve i da je ugriz bio smrtonosan sigurno nije ubio Kleopatru na licu mjesta. Otrov egipatske kobre uzrokuje nekrozu tkiva, otekline, povraćanje, glavobolju, vrtoglavicu i mnogo drugih neugodnih simptoma, ali – ubija polako.

Možda je unaprijed pripremljeni otrov zaista ubio Kleopatru, ali kobra s tim nije imala ništa.