Site icon Mladi Nikšića

Kinoteka obilježava Svjetski dan audio-vizuelne baštine

Crnogorska kinoteka obilježiće Svjetski dan audio-vizuelne baštine u srijedu 27. oktobra u 20h prikazivanjem američkog filma nijeme ere “Zarobljenik”, iz 1915. godine.

Film je napisao, režirao, montirao i producirao Cecil B. DeMille, jedno od najvećih producentskih i rediteljskih imena u istoriji američke filmografije.
Film detaljno opisuje romantičnu nevolju crnogorske protagoniste Sonje Martinović (Blanche Sweet) i njenog turskog ljubavnika Mahmuda Hassana (House Peters).
Nakon pogibije brata, Sonji dodjeljuju Mahmuda da obavlja teške poslove na imanju. Njih dvoje se postepeno zbližavaju i on napada turskog oficira. Kad dođe mir, taj udarac ga košta njegove plemićke zemlje. Sonjin dom nestaje u plamenu. Ponovo se srijeću na putu, nemajući ništa, osim jedno drugo.
Sesil B. Demil (engl. Cecil B. DeMille) je bio američki filmski reditelj i producent nijemih i zvučnih filmova. Među njegovim najznačajnijim filmovima su „Kleopatra“ (1934), „Samson i Dalila“ (1949), „Najveća predstava na svijetu“ (koji je 1952. dobio nagradu Američke filmske akademije za najbolji film) i „Deset zapovijesti“ (1956, njegov poslednji i najuspješniji film).
Obilježavanje Svjetskog dana audio-vizuelne baštine usvojeno je od strane Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (“UNESCO”) 2005. godine sa ciljem da se širom svijeta, uz različite aktivnosti i događaje, ukaže na esencijalno važan rad koji se obavlja kako bi se audio-vizuelna građa zaštitila i prezentovala široj javnosti.
Projekcija se održava u kinotečkoj Sali „Gojko Kastratović“, uz slobodan ulaz i poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera u zatvorenom prostoru.
Exit mobile version