Dvije književne manifestacije u organizaciji JU Narodna biblioteka ,,Njegoš” – Karneval romana i Nikšićki književni susreti, predstavljeni su u petak, 24. juna na međunarodnom Festivalu fantastične književnosti ,,Refesticon” koji se deseti put održava u Bijelom Polju u Kući Rista Ratkovića. 

Na Festivalu je o kulturno-obrazovnoj misiji Karnevala i Susreta, kao i o njihovoj ulozi u promovisanju pravih vrijednosti govorila direktorica Biblioteke mr Bojana Obradović: ,,JU Narodna biblioteka ,,Njegoš“ Nikšić je pored mnogo zapaženih manifestacija organizovala i dva prestižna književna festivala čija je misija kulturno-obrazovnog karaktera ukazala na važnu ulogu koju jedna institucija kulture treba da ima ne samo u lokalnoj zajednici, nego i na državnom nivou i šire”.

Govorila je o cilju i strukturi održanih manifestacija, o novoj književnoj nagradi, značaju mogućnosti da se crnogorski, regionalni i evropski pisci i univerzitetski profesori sretaju sa publikom, kao i o onome što se nalazi u osnovi ovakvih događaja, a to je njegovanje vrijednosti kao što su ljubav prema knjizi, kulturi i umjetnosti.