Karneval u Veneciji će se ove godine održati između 15. februara i 4. marta. Venecija će se za vrijeme karnevala osloboditi zimske atmosfere i postati grad maski, boja i dobrog raspoloženja, kako tradicija i nalaže.

Venecija je u to vrijeme obično pretrpana turistima, a cijene smještaja vrtoglavo rastu. Ipak postoje agencije koje obezbjeđuju solidnu cijenu za ovaj događaj. Neke od agencija nude putovanje u Veneciju i za 140 eura.

Za one kojima cijena nije bitna, Karneval Maski je jedinstvena prilika da se Venecija vidi u sasvim drugačijem svjetlu.
Već nekoliko godina u Veneciji se praktikuje pomalo amerikanizovana zombi šetnja 15.02.2016. u 16 časova od Zatere do Peskerije, u blizini mosta Rijalito. Volo dell’Angelo („let anđela“) je još jedan događaj, kada se pobjednica takmičenja u ljepoti vozi žičarom od Trga svetog Marka, održava se 23. februara.

karneval
Izbor za najljepši kostim obično se održava na istom mjestu, a najbolji kostim dana bira se dva puta dnevno od 22. februara, dok je veliko finale za najbolju masku Karnevala zakazano za 2. mart.
Sklonost stanovnika Venecije da se kriju iza maski je gotovo legendarna: strogi sistem klasa u kombinaciji sa slabim mogućnostima da se siromašni ikad druže s bogatima, učinili su anonimnost veoma poželjnom u ovom oduvijek prenatrpanom gradu.

karneval 2
Ako vam sva ta pompa u Veneciji djeluje pomalo pretjerano, Veneto region nudi brojne alternative, uključujući veličanstvenu litiju na brodovima tokom poslednjeg vikenda karnevala, kao i manji karneval u Veroni, koji ima dužu tradiciju – organizuje se bez prekida svake godine od 1531.