Kanjon Matka

Kanjon Matka, kao jedno od najpopularnijih izletišta, ugnijezdio se na oko 5000 hektara zapadno od Skoplja. Pod svoje skute privio je nekoliko srednjovjekovnih manastira koji se uzdižu iznad najstarijeg vještačkog jezera u Makedoniji.

Davne 1937. godine pregrađivanjem rijeke Treske stvoreno je prelijepo jezero koje služi za akumulaciju vode za hidrocentralu, ali i za navodnjavanje okolnog zemljišta. U ovom predivnom okruženju, svoj dom su našle brojne biljne i životinjske vrste od kojih su mnoge endemske i zaštićene. Kanjon Matka je 1994. godine proglašen spomenikom prirode i predjelom izuzetnih odlika.
Razloga za obilazak kanjona Matka ima na pretek. Predivno okruženje, izvrsna gastronomska ponuda i vožnja brodićima su odlična pozivnica za one koji vole laganije da provedu slobodno vrijeme. Ljubitelji sporta i aktivnog odmora će svoju radost naći u nekoliko planinarskih staza, kajaku, dok najodvažniji mogu da se prepuste čak i ronjenju i speleologiji. Ovdje se nalazi 10 pećina, od 20 do 176 metara sa izuzetno atraktivnim tunelima i prolazima, ali i dvije vertikalne jame dubine do 35 metara. Nadaleko je čuvena pećina Vrelo koja je bila i u trci za svetska čuda prirode.
Posebna priča su srednjevjekovni manastiri. Ima ih desetak, a svakako je najpoznatiji manastir Svetog Andrije. Podigao ga je 1389. godine Kraljević Andrija, sin kralja Vukašina i brat Kraljevića Marka. Legenda, ipak, prenosi malo drugačiji priču: Na povratku sa Kosovskog boja, Kraljević Marko i Andrija naiđoše na jednu mehanu. Andrija je riješio da svrati, a Marko je čekao ispred. Međutim, mehana je bila puna Turaka koji su skočili na njega i ubili ga prije nego što je Marko stigao da reaguje. Marko ih je potom sve pobio i na mjestu gdje je ležalo tijelo njegovog brata podigao crkvu u njegovu čast.