štrajk advokata

 

Sudski savjet poništio je juče pisano testiranje kandidata za sudije, jer je troje njih varalo na testu iz oblasti građanske materije, piše Dan.

 

Na jučerašnjoj sjednici Sudskog Savjeta trebalo je da budu održani intervjui sa učesnicima konkursa za izbor 10 kandidata za sudije osnovnih sudova prijavljenim po javnom oglasu broj od 21.januara 2020. godine.
Jučerašnju sjednicu Sudskog savjeta pratio je predstavnik HRA Stefan Šljukić. Iz te NVO su saopštili da je predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer na sjednici kazala da su prilikom pregledanja testova utvrđene nepravilnosti kod troje kandidata. Kako je saopštila, to troje kandidata su i pored toga što je internet, u sali u kojoj je vršeno testiranje, bio ugašen, uspjeli da se konektuju i varaju na pisanom testiranju tako što su pronašli i kopirali presudu iz zadatog predmeta. Takođe, po njenim navodima, jedan kandidat je koristio i svoj USB drive.
Sudski savjet je u saradnji sa policijom i tužilaštvom otkrio o kojim kandidatima je riječ, i odlučio je da ponovi testiranje.
“Konkurs nije poništen i neće biti ponovnog prijavljivanja i prikupljanja dokumentacije, već će svi kandidati koji su se već prijavili moći ponovo da polažu pisani test (parnična i krivična presuda)”, navode u HRA.
Na pitanje jednog od kandidata da li će imenovati lica koja su varala na testu, Simović je odgovorila da neće. Po njenom mišljenju, ti kandidati više ne bi smjeli da rade u pravosuđu, a kamoli da se prijave na oglas za izbor za vršenje sudijske funkcije ili da budu izabrani, ali, svima će biti omogućeno da ponove test.
Kandidat Ivan Vukićević je podržao odluku Savjeta da ponovi testiranje. On je podnio i pisani prigovor Savjetu zbog zloupotrebe interneta na testu.
Pitao je članicu Savjeta, Radu Kovačević, da li je bila u zabludi kada je kandidatima prilikom testiranja saopštila da u sali u kojoj se polaže test nema interneta. Kovačević je odgovorila da je dobila obavještenje da je internet u zgradi isključen, te da su uključeni ometači interneta kako niko od kandidata ne bi mogao da se konektuje. Istakla je da je jedan od kandidata koji je to učinio ostavio trag u vidu lične mail adrese, kao i da je jedan od kandidata koji je koristio presudu tako kopirao djelove presude da su ostale greške u kucanju koje se nalaze u originalnoj presudi. Rekla je da se radilo o predmetu koji je prošao sve instance po redovnim ali i vanrednim pravnim ljekovima, te da je bio prepoznatljiv stil pisanja iskusnog sudije, zbog čega su i posumnjali u varanje.
Vukićeviću je prigovorila da je trebalo, čim je uočio da pojedini kandidati varaju, da ustane i pokaže na kandidata za kojeg je siguran da to čini. Istakla je da Sudski savjet nema ovlašćenje da vrši istragu, da ne mogu zabraniti kandidatima da se prijave na konkurs, niti im zabraniti polaganje testa.
Vesna Medenica je rekla da je jedino moralno u ovoj situaciji bilo da kandidati, sve i da je internet bio svima dostupan, to ne zloupotrijebe, već da izrade presudu bez pomoći.
Vesna Simović je istakla da se ne može čudom načuditi da je neko od kandidata pokušao da na takav način bude izabran, ali da neće imenovati nikoga i da svi imaju pravo ponovo da polažu. Rekla je da je to isti konkurs, da nema potrebe za prijavljivanjem ili ponovnim prikupljanjem dokumentacije.
Na pitanje kandidata da li će novo testiranje biti pisano rukom ili uz pomoć kompjutera, iz Savjeta su rekli da još uvijek o tome nijesu odlučili. Kada se jedan od kandidata požalio da nije u redu da ponovo prolaze kroz stres pripreme i testiranja zbog nekolicine neodgovornih, Kovačević mu je odgovorila da isto tako nije u redu što je komisija pregledala sve presude i ocijenila radove i sad mora to ponovo da radi.
Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević ocijenila je da je skandalozno saznanje da se prevaranti kandiduju za sudijski poziv, ali i to što ih Sudski savjet nije odmah eliminisao iz daljeg postupka izbora.
Navela je da su predstavnici Sudskog savjeta na jučerašnjoj sjednici saopštili da su, uz pomoć policije i državnog tužilaštva, utvrdili identitet kandidata koji su varali na testu.
“Očekujemo da se nadležni organi izjasne da li će oni biti procesuirani, odnosno da li će biti spriječeni da postanu sudije”, poručila je Gorjanc Prelevićeva.
Zoran Vujičić iz Građanske alijanse osudio je pokušaj varanja budućih sudija već na, kako je rekao, prvom koraku ulaska u pravosuđe, pozdravljajući odluku Sudskog savjeta.