Site icon Mladi Nikšića

Kako ostati odmoran pri dužim vožnjama

 

Kampanja NVO Centra kreativnih vještina ,,Vozi odmoran” za cilj ima da ukaže vozačima koja su to pravila kojih se treba pridržavati u vožnji. Iz Centra ističu da je neophodno praviti pauzu na svaka dva sta, da pauza traje minimum 15 minuta, da se na put kreće tek onda kada smo sigurni da smo naspavani, te da što češće konzumiramo tečnost. Iz ove NVO akcentovali su koji su to neophodni koraci koje treba preduzeti prije duže vožnje, a koje možete pročitati u nastavku teksta.
Nemojte da vozite ukoliko ste umorni. Umor značajno povećava rizik od sudara. To nas čini manje svjesnim onoga što se dešava na putu i umanjuje našu sposobnost da brzo i bezbjedno reagujemo u u prisustvu opasne situacije.
ŠTA IZAZIVA UMOR U TOKU VOŽNJE?
Umor je neminovan pratilac vožnje i on se javlja najčešće između drugog i sedmog sata vožnje, odnosno nakon pređenih 200 do 500 km. Daktori od kojih umor zavisi su i po kakvom se putu vozi, kakvi su vremenski uslovi, koje je doba dana, kao i koliko ste bili odmorni kada ste započeli vožnju.
Umor tokom vožnje nastaje zbog, prije svega psihičkog naprezanja vozača, zbog pojačane pažnje radi izbjegavanja opasnosti i brzog reagovanja u rješavanju rizičnih situacija u saobraćaju. Umor takođe može nastati kao posledica nedostatka kvalitetnog sna. Najčešće se javlja u toku vožnje u vrijeme predviđeno za spavanje između 1 i 6h ujutru i u popodnevnim časovima kada dolazi do fiziološkog pada budnosti 13 i 17h popodne, kada je i zabelježen najveći broj saobraćajnih nezgoda izazvan umorom. Na umor utiču i monotonija puta, loši klimatski uslovi, usamljenost i izrazito duga vožnja. Istraživanja su pokazala da manje od šest sati sna tri puta povećava rizik od saobraćajnih nezgoda, a manje od pet sati sna čak pet puta!
Kako spriječiti umor u toku vožnje ?
Sledeći savjeti vam mogu pomoći u tome.
-Prije polaska na duži put dobro se naspavajte i odmorite.
-Trudite se da ne vozite po noći.
-Ne konzumirajte obilne obroke i alkohol.
-Podesite sjedište u što udobniji položaj.
-Pravite pauze u vožnji na svaka 2 sata.
Ne preporučuju se energetski napitke, kao ni kafa u velikim količinama kako bi ostali budni. Kofein koji sadrže kafa i energetski napici je kratkotrajan, te vas može zavarati i umanjiti subjektivni osećaj umora, dok će posledice umora na vaše tijelo i dalje ostati prisutne kao i veći rizik od izazivanja saobraćajne nezgode!
Kampanja se realizuje u okviru projekta ,,Ne žuri – život nema reprizu“ podržanog od strane Ministarstva kapitalnih investicija a u partnerstvu sa NVO Šansa.

Exit mobile version