Kasnite na posao. Donosimo vam deset savjeta kako to da promijenite: .

1. Počnite tako što ćete sebi dati više vremena.

2. Ako propustite jedan semafor ili se vratite kući po kišobran, postaje nemoguće da na vrijeme stignete na posao.

3. Gledajte na sat, prestanite da olako sebe uvjeravate da ste dobro procijenili situaciju i da imate vremena. Očigledno je da kasnite, pa zbog toga pripazite koliko je sati i kad je zaista vrijeme da krenete.

4. Ukoliko svuda hronično kasnite, jednostavan savjet je da krenete 15 minuta ranije. Ne morate to da radite zauvijek, probajte na nedjelju-dvije dok vam se tačnost ne popravi.

5. Živimo u svijetu u kome se od nas stalno traži da budemo bolji, brži, produktivniji. Većina nas ima problema u procjeni vremena. Mi samo pokušavamo da uradimo mnogo toga u kratkom vremenskom roku, a jedna od posljedica toga je da možemo početi da očekujemo nerealno od sebe samih.

6. Ne upadajte u u zamku da vrijeme planirate na osnovu jednog dana kad nije bilo saobraćaja, kada vas je ‘uhvatio zeleni talas’ na putu do posla. Uvijek uračunajte na dodatno vrijeme, jer je bolje da dođete neki minut ranije, nego da zakasnite.

7. Ukoliko stignete ranije na posao, to ne znači da istog trenutka kada sjednete za radni sto treba da počene s radom. Dajte sebi deset do 15 minuta da se pripremite za posao, da pogledate privatne mejl poruke ili odgovorite na njih. Jednostavno uradite nešto lično za sebe, ono što niste stigli ranije ili jednostavno ne možete da uklopite u svakodnevne obaveze.

8. Najgori gubitak vremena je kada sjedite u automobilu zbog gužve u saobraćaju. Em se nervirate od ranog jutra, em ne možete ništa da promijenite, a kašnjenje na posao je neminovno.Pokušajte da se dogovorite sa svojim šefom da dođete nešto kasnije na posao kako bi ste izbjegli gužve na putu, a vi zauzvrat ostanite duže na poslu. Bilo bi lijepo ukoliko je vaša kompanija otvorena za vaše prijedloge. Druga opcija je da jedan dan nedjeljno radite od kuće. Za ljude koji na ovaj način rade, a pri tome to ne utiče na njihov učinak na poslu, to je nekoliko sati više slobodnog vremena koje mogu da uštede svake nedjelje.

9. Razmislite šta je pravi razlog vašeg kašnjena? Ne možete doći do rješenja problema ukoliko ne znate uzrok. To je izuzetno važan korak, jer morate da znate tačan uzrok vašeg kašnjenja. Možda je to nedostatak motivacije, strah od neuspjeha, nezainteresovanost, ili jednostavno navika. Razmislite. Kada odredite uzrok i razloge kašnjenja biće vam lakše da odaberete način na koji ćete promijeniti svoje ponašanje. Ako ste hronično prezauzeti i pretrpani poslom, imate prepun raspored, to će vremenom dovesti do stresa, a stres vodi do ogorčenosti i osjećaja nemoći.

10. Niko, ma kako dobar radnik bio, ne može da bude na dva mjesta u isto vrijeme.