Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je danas u radnoj posjeti Nikšiću, u sklopu koje je, sa gradonačelnikom Nikšića Veselinom Grbovićem, obišao i aerodrom na Kapinom polju.

Prije posjete aerodromu, u Tehnopolisu je bio organizovan forum na kome su predstavljene mogućnosti koje nude novi programi sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, kao i program sa Albanijom i Italijom u sklopu kojeg će na raspolaganju biti 25 miliona eura.

Za aerodrom na Kapinom polju je iz IPA projekta donirano između 1,7 miliona eura.

„Sledeće nedelje očekujemo da se pojavi kontrola leta SMATSA iz Beograda, koja treba da izvrši određena mjerenja i da nam podatke koji su nam neophodni da bi dobili sertifikate od naše Agencije za vazduhoplovstvo, tako da možemo komercionalno koristiti ovaj aerodrom“, kazao je Grbović.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je istakao da je saradnja sa Evropskom unijom od ključne važnosti za Opštinu Nikšić i Crnu Goru generalno.

„Nikšić se izdvaja kao opština sa najviše projekata, preko 33 projekta koja su do sada sklopljena i kroz koje je ova opština povukla preko 9 miliona bespovratnih sredstava. Skoro 70 posto ovoga je otišlo Opštini i ona je bila jako dobra u povlačenju sredstava i pripremi konkretnih projektnih predloga, dok je 30 posto je otišlo na ostale institucije“, kazao je Pejović.

Ministar je takođe obišao i budući Dom za stare, koji je na lokaciji bivše kasarne vojske Crne Gore, ispod Trebjese.

„Uradićemo sve da narednog mjeseca u Parizu dobijemo još 2 miliona eura iz stambenog regionalnog programa, kako bi došlo do realizacije i skorog početka projekta izgradnje Doma za stare, za koji je Vlada opredijelila sredstva i za koje je Republika Njemačka donirala milion eura“, kazao je Pejović.

Tokom posjete, Grbović i Pejović su se dotakli podglavlja 27 vezanog za ekologiju, a i razgovarali su o mogućnostima obezbijeđenja budućih donacija. Do sada, Opština Nikšić je obezbijedila 9,2 miliona donatorskih sredstava iz IPA projekata i, kako ističe Grbović, ona je vodeća opština po broju IPA aplikacija.

Nakon obilaska aerodroma, ministar će posjetiti Gimnaziju „Stojan Cerović“ gdje će sa učenicima razgovarati o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.