U julskom izdanje međunarodnog naučnog časopisa „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“ objavljeni su naučni radovi autora iz Francuske, Kosova, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

Tematika je raznovrsna, pa se prvi rad bavi trendovima tjelesne visine, težine, indeksa tjelesne mase i uhranjenošću muškog stanovništva opštine Bar, za period od 1979. do 1987. godine, a sledeći radovi se bave ragbijem, fudbalom, borilačkim sportovima i aktivnošću osoba starije dobi.
U ovom broju takođe se mogu pronaći eseji koje je stručni žiri Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore proglasio za najbolje na Konkursu za najbolji esej na temu ”Sport i fizička aktivnost u izolaciji izazvanoj korona virusom”. Konkurs koji je bio otvoren za sve zainteresovane studente i nastavnike, sportiste, sportske trenere i medijske stručnjake, kao i ostalu stručnu javnost.
Konkurs su raspisali Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, Crnogorski olimpijski komitet i Crnogorska sportska akademija. Takmičenje je imalo za cilj da otvori široku debatu u vrijeme izolacije na temu uticaja savremenih okolnosti na sport kao fenomen današnjice u svijetu, fizičku aktivnost, i zdravlje iz svih dostupnih perspektiva. To su prije svega takmičarska, te sociološka, psihološka, pedagoška, ekonomska, zdravstvena, politička, medijska, turistička i sva druga pitanja koja mogu unaprijediti navedenu oblast u kriznim vremenima, te upoznati sve potencijalne čitaoce sa neizvjesnošću u svakodnevnom životu sa kojom smo se iznenada susreli i sa kojom se moramo izboriti u bliskoj budućnosti.
Vrijedne nagrade dobila su tri prvonagrađena autora: novinar Radija Crne Gore i sekretar Kik boks saveza Crne Gore Marko Perović, zatim sportski novinar Branko Krivokapić, te sportski psiholog Nikola Mijušković, zaposlen u Healthy life-u. Laureati su takođe, dobili jednogodišnje članstvo u Crnogorskoj sportskoj akademiji.
Poslednji rad je izvještaj sa veoma uspješno organizovane 17. godišnje Međunarodne naučna konferencije Crnogorske sportske akademije „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: savremene perspektive“, čiji je organizator Crnogorska sportska akademija. Događaj je održan od 2. do 5. aprila 2019. godine u Crnoj Gori. A naročito je značajna zbog toga što je održana putem Interneta, kao Video konferencija, u veoma teškim uslovima. Izvještaj potpisuje Fitim Arifi autor sa Univerziteta u Tetovu, Sjeverna Makedonija.
Uređivački tim časopisa „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“ sastavljen je od naučnika iz Brazila, Turske, Malezije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Kosova, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Od 2017. godine, JASPE izlazi četiri puta godišnje, u januaru, aprilu, julu i oktobru svake godine. JASPE izdaje Montenegrosport u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorskom sportskom akademijom. Glavni urednik ovog časopisa je doc. dr Bojan Mašanović sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.