Turizam

Oporavak turističke privrede, nakon pandemije Kovid-19, potrajaće najmanje dvije godine, kaže za Radio Crne Gore predsjednik odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Ranko Jovović.

Trenutna epidemiološka situacija dodatno promovise našu državu kao Covid free destinacije i hotelijeri iz Herceg Novog poručuju da su optimisti jer su prvi gosti već stigli i nijesu otkazani aranžmani za jul i avgust.

Jovović očekuje podršku države turističkoj privredi i kroz treći set mjera uz sugestije koje je odbor za turizam i ugostiteljstvo PKCG predložio.

“Turistički aranžmani za narednu godinu bi već trebalo da se ugovaraju što se nije desilo, ne samo kod nas već i globalno,upravo zbog neizvjesnosti u aktuelnoj situaciji pandemije. Tako da će od zdravstvene situacije zavisiti period oporavka u turizmu ali i cjelokupne ekonomije. Paket planiranih mjera treba da obuhvata prije svega podršku finansijskih institucija u pogledu refinansiranja postojećih obaveza kako bi se pad prometa od turizma amortizovao. Na taj način privrednici bi mogli da održe odgovarajući nivo likvidnosti i da sačuvaju radna mjesta”, kazao je Jovović.

Menadžer hotela “Light hause” u Igalu Jovan Vukalović kazao je da nemaju otkazanih aranžmana.

“Ranije ugovoreni aranžmani nijesu otkazani i mi smo za jul i avgust popunjeni do posljednjeg mjesta.Nije izgubljen ni jun, jer od 15. očekujemo domaće goste koji će ljetovati preko sindikata, kao i penzionere za koje imamo velike povoljnosti”, naveo je Vukalović.

Institut “Dr Simo Milošević” ima 500 gostiju koji dolaze preko Fonda PIO, ali i u individualnom aranžmanu. Direktor marketinga Nikola Mračević očekuje solidnu sezonui produžetak na septembar i oktobar kada imaju najave dolaska tradicionalnih turista iz Skandinavije. Zbog pandemije, rekao je Mračević, ti aranžmani nijesu otkazani već odloženi.

Izvor: RTCG