Site icon Mladi Nikšića

Jezero Karuč

Nedaleko od Podgorice na putu ka Cetinju , na prvom skretanju lijevo za Rijeku Crnojevića otkrićete posebno lijepe čari Skadarskog jezera . Na nekoliko kolometara od skretanja stići ćete do table koja pokazuje da se skretanjem lijevo može stići do Karuča za 2,5 km, Bobije za 3,5 i Dodoša za 7,5 km.

Karuč je malo ribarsko naselje na obali Skadarskog jezera. Udaljeno je dvadesetak kilometara od Podgorice. Nekad je Karuč imao karakter privremenog naselja jer su tu ostavljali opremu za ribolov stanovnici okolnih sela.
Karučko “oko” – izvorište je bilo poznato po velikom ulovu ribe pa se tu vremenom od privremenog naselja formiralo stalno ribarsko mjesto. Nekad je Karučko oko bilo poznato po bogatom ulovu ukljeve koje se mjerilo na desetine vagona godišnje.
Iznad ribarskog naselja dominira zimovnik Svetog Petra Cetinjskog, od kojega su nažalost ostale samo zidine i još jedno svjedočanstvo nebrige države za svoje istorijske spomenike.
Karuč se odlikuje blagom klimom pa je iz tog razloga zimovnik podignut na ovom mjestu.
Skadarsko jezero je izuzetno bogato florom i faunom, a posebnu draž predstavljaju predivni cvjetovi bijelog i žutog lokvanja
Exit mobile version