Ka formiranju ekološke svijesti jedini pravi put je odgovornost populacije, svjesne potrebe za očuvanjem životne sredine kao jednog od najvažnijeg segmenta poglavlja 27 u pristupnim pregovorima sa EU – istakao je ministar sporta i mladih Nikola Janović, prenosi Pobjeda.

Ekološko obrazovanje mora biti konstantno jer predstavlja jedini pravi put ka formiranju ekološke svijesti i stvaranju ekološki odgovorne populacije, svjesne potrebe za očuvanjem životne sredine kao jednog od najvažnijeg segmenta poglavlja 27 u pristupnim pregovorima sa EU – istakao je ministar sporta i mladih Nikola Janović.

On je danas, prilikom obilaska opštine Mojkovac, otvorio predavanje na temu “Čovjek i biosfera”, posjetio omladinski servis koji će biti otvoren, obišao akciju čišćenja korita rijeke Tare, te posjetio sa premijerom Duškom Markovićem dječije igralište koje se nalazi na prostoru bivšeg jalovišta, a za koje je Ministarstvo sporta i mladih omogućilo finansijsku podršku.

– Edukativno predavanje na temu “Čovjek i biosfera” održano je u Centru za kulturu u opštini Mojkovac, u saradnji sa NVO Grin houm i UNESCO-m. Predavanju je prisustvovalo oko 200 mladih ljudi, a cilj je da mladima ukažemo na značaj njihove uloge u očuvanju životne sredine – navedeno je u saopštenju.

Janović je rekao da resor na čijem je čelu kroz otvaranje omladinskih servisa radi na unapređenju uslova sa ciljem povećanja mobilnosti i participacije mladih u svim segmentima društvenog života, sa posebnim akcentom na odgovornost mladih prema njihovim lokalnim sredinama.

Ministar je učestvovao i u akciji čišćenja korita rijeke Tare, pod nazivom “Ekološka patrola”, koja se održava povodom podrške akciji uklanjanja rastinja sa ciljem formiranja izletišta.

– Na izletištu uz rijeku Taru su postavljena tri seta za odmor, kao i eduktivne table o ribljem svijetu u rijeci. U navedenoj akciji učestvovali su skoro svi zaposleni u Ministarstvu sporta i mladih, volonteri NVO Grin houm i oko 150 volontera iz opštine Mojkovac – istaknuto je u saopštenju.

Janović i Marković obišli su, kako je napisano, i mjesto koje je ranije bilo najveća crna ekološka tačka u državi, a koje je pretvoreno u igralište, u okviru kog je resor za sport i mlade finansijski podržalo ugradnju novih sportskih sprava, među kojima će biti i onih adaptiranih i za najranjivije kategorije, odnosno djecu sa posebnim potrebama.

– Ministarstvo sporta i mladih će dodatno uložiti u sportsku infrastrukturu u Mojkovcu, obezbjeđujući biciklističku i trim stazu, za čije finansiranje je Vlada dala saglasnost – najavljeno je iz ovog resora.

Foto: pobjeda