Izložba razglednica ”Nikšić kroz vrijeme”, autora Boška Roganovića, biće otvorena 27. septembra u 20h u foajeu Nikšićkog pozorišta. Ovom izložbom se na autentičan način želi prikazati razvoj grada pod Trebjesom, a biće izloženo oko 250 razglednica.

Većina razglednica su iz perioda prije Prvog i Drugog svjetskog rata, dok ostale potiču iz perioda od početka pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog vijeka. U posebnom dijelu biće izloženo oko 60 razglednica Šavnika, Ostroga i Žabljaka štampane u niškićkim knjižarama – braća Kavaja i ”Progres”.

Razglednica je najčešće pravougaoni komad debljeg papira, ili tanjeg kartona namijenjen za pisanje i slanje poštom bez omotnice. Motiv se nalazi sa prednje strane i najčešće predstavlja fotografiju, crtež ili umjetničko djelo. Na poleđini razglednice se nalazi prostor za adresiranje i pisanu poruku. Prva razglednica je nastala u Austriji, 1869. godine, nakon čega je došlo do usavršavanja reproducijske tehnike i razvoja fotografije.

Nikšićanin Roganović Boško, počeo je da se bavi deltjologijom prije deset godina kada je obnovljen rad filatelističkog društva ‘’Nikšić’’. Nakon što je sakupljao markice sa ostalim filatelistima, kako iz Nikšića, tako i iz čitave Crne Gore, želio je da posjeduje i razglednice Nikšića. Ono što ga je naročito privuklo na prikupljanje jeste to što smatra da njihovim čuvanjem može uspjeti da sačuva dio istorije ovog grada.

Roganović smatra da postoje razglednice koje ne posjeduje, tako da svakim danom može očekivati nešto novo, nešto što do sada nije imao prilike da vidi. Ističe da razglednica predstavlja autentičan, značajan i dokumentaran istorijski izvor o pojedinom događaju, arhtekturi, objektu, ličnostima…