Izložba “Život posvećen miru“ otvorena je u srijedu u galeriji “Ilija Šobajić“ u Nikšiću, povodom obilježavanja sto godina od smrti nobelovke Berte fon Suntner. Izložbu je otvorijo konzul i savjetnik ambasade Rajner Sulceberg, u organizaciji Ambasade Austrije u Podgorici i JU Muzeji i galerije Nikšić, prenosi CdM.

Sulceberg je kazao da je Berta fon Sutner bila inspiracija Alfredu Nobelu da ustanovi Nobelovu nagradu za mir. Njena borba bila je nezaustavljiva. Od kada je otišla iz palate Kinski, rodne kuće na Staromjetske namjesti u Pragu, stigla je do najvažnijih svjetskih centara u kojima se odlikovala pacifističkom prirodom, kao svojevrsna perjanica mira.
“Ona je bila prva dobitnica Nobelove nagrade za mir, a kao Alfredova prijateljica i sekretarica, bila mu je inspiracija za ustanovljenje ovog priznanja“, naglasio je Sulcberger.
Za razliku od opštih kretanja u njeno doba, u vrijeme narastajućeg nacionalnog fanatizma, ona se borila protiv pošasti ksenfobije i antisemitizma, govora mržnje. Uočila je opasnost koja se gomilala nad vedrim nebom Evrope i proročki je izjavila.
“Sljedeći rat će se odlikovati grozotom kao ni jedan prethodni rat“.
Nažalost, bila je u pravu. Upozoravala je na opasnost od narastajućih ideologija, ali niko je nije uzimao ozbiljno:
“Ljudi ne shvataju šta se dešava, zašto ne preduzimate ništa, vi mladi ljudi? Ovo se prije svega tiče vas! Pa branite se, udružite se! Ne dajte da uvijek radimo sve mi, nas par starih žena, koje ionako niko ne sluša“.
Pisala je Berta Štefanu Cvajgu, poznatom austrijskom piscu i novinaru u predvečerje Prvog svjetskog rata, koji Berta, „anđeo mira“, nije doživjela.
Umrla je 21. juna 1914. godine, sedam dana prije Principovog atentata i mjesec pred početak Prvog svjetskog rata. Njena predviđanja su se, nažalost, obistinila.
Izložba je organizovana u okviru programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.