Izložba neizlaganih radova Ilije Šobajića iz fonda Centra za kulturu, biće otvorena večeras u Galeriji “Ilija Šobajić”, sa početkom u 20h.

Organizator ove izložbe je Centar za kulturu Nikšić u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Ilija Šobajić rođen je u Danilovgradu 1876. godine. Nakon završene Realne gimnazije u Beogradu, kao stipendista Knjaževine Crne Gore odlazi na umjetničko školovanje u Beč, gdje je u periodu od 1986. do 1901. godine učio na Državnoj akademiji umjetnosti. Od 1901. godine obrazovanje nastavlja u Parizu, gdje 1905. završava veliku školu lijepih umjetnosti. Za vrijeme školovanja u inostranstvu, u Minhenu usavršava tehniku bakropisa i preduzima niz studijskih putovanja. Obišao je najznačajnije muzeje i zbirke umjetničkih djela u Italiji, Holandiji, Belgiji, Engleskoj, Rusiji i Francuskoj.

Uz znanje francuskog i njemačkog jezika, Šobajić je bio umjetnik izuzetno širokog obrazovanja i opšte kulture. Budući da je bio daltonista, skoro je prirodno bio opredijeljen ka grafičkoj umjetnosti.
U periodu od 1905. do 1914. boravi na Cetinju kao profesor crtanja i kaligrafije u Gimnaziji, Djevojačkom institutu i Bogoslovsko učiteljskoj školi.
Izvjesno je da je crnogorska likovna umjetnosti na početku XX vijeka u značajnoj mjeri bila obilježena bogatim, svestranim duhom i djelom velikog majstora crteža Ilije Šobajića.
Šobajić je školovan i odnjegovan u duhu akademskog realizma i to stilsko opredjeljenje nije napuštao do kraja života. Preminuo je u Beogradu 1953. godine.

Ulaz je slobodan.

M.M.