Nevladine organizacije LGBT Forum Progres, LGBTIQ Socijalni Centar i Hiperion pozvale su mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da se suzdrži od daljih izjava protiv LGBTI zajednice jer su, kako navode u tim NVO, posljedice koje njegove riječi imaju po život i bezbjednost LGBTI osoba u Crnoj Gori višestruke.

Amfilohije je juče homoseksualizam uporedio sa čedomorstvom, zbog čega su reagovale organizacije koje se bave pravima LGBTI osoba u Crnoj Gori, navodeći da nijesu iznenađene izjavom mitropolita, koji, kako kažu, nastavlja sa iskazivanjem netolerancije i mržnje prema LGBTI zajednici.

U tim organizacijama kažu da Amfilohije, ne samo da opet crta mete na leđima društvene grupe koja se ionako nalazi u nepovoljnom položaju, već da je saopštio i niz neutemeljenih navoda vezanih za pitanja homoseksualnosti i istopolnih partnerstava.

“Ovakve izjave imaju nesagledive posljedice po LGBTI osobe, a pogotovo u veoma zapaljivoj klimi kakva je u Crnoj Gori ovih sedmica i mjeseci. Dovođenje u vezu homoseksualnosti i abortusa ili „čedomorstva“ kako ga Radović naziva, služi jedino da se kod crnogorske javnosti stvori dodatna mržnja i predrasude prema LGBTI osobama, te otvori prostor za različite napade na pojedince koji su dio ove zajednice. Elementarno poznavanje stvarnosti ne ide u prilog ovoj paraleli, niti je ona na bilo koji način utemeljena u činjenicama”, navedeno je u regovanju tri NVO.

“Poređenje čiste i nedvosmislene ljubavi koja postoji između osoba istog pola sa ubistvom i čovjekoubistvom je, ističu u tim organizacijama, u najmanju ruku šokantna izjava “čak i za gospodina Radovića, koji ni ranije nije „štedio“ LGBTI zajednicu u svojim javnim nastupima. Ipak, ovakve konstatacije su duboko zabrinjavajuće i predstavljaju neosnovane napade na sve nas”, kazali su oni.

Naglašavaju da u Crnoj Gori niko ne razgovara o istopolnim brakovima, te da životno partnerstvo o kome će se u Skupštini Crne Gore raspravljati nije isto što i istopolni brak. Sa tim su, kažu, Amfilohije i pravni stručnjaci sa kojima sarađuje veoma dobro upoznati.

“Odgovornost koju imamo prema LGBTI osobama u Crnoj Gori i njihovom elementarnom ljudskom dostojanstvu nam ne dozvoljava da javno ne odreagujemo na jučerašnju izjavu gospodina Radovića. Ovim putem ga pozivamo da se suzdrži od daljih izjava protiv LGBTI zajednice, koliko god je to moguće, jer su posljedice koje njegove riječi imaju po život i bezbjednost LGBTI osoba u Crnoj Gori višestruke. Cijenimo da će, kao duhovnik, sagledati i ove činjenice prije davanja daljih negativnih ocjena na račun svih nas”,poručeno je u reagovanju.

Izvor: Pobjeda