Omladinski klub Nikšić je saopštio da saobraćajna nezgoda, u kojoj je teže povrijeđen trinaestogodišnji dječak A. R., pokazuje opravdanost njihove inicijative o izgradnji biciklističke infrastrukture.

Omladinski klub ističe u saopštenju da sve više građana, naročito djece, koristi ovaj vid alternativnog prevoza.

„Nadamo se da će lokalna samouprava prepoznati značaj biciklističkih staza koje su krajnje neophodne kako bi se i fizički odvojio saobraćaj između biciklista i automobila, čime bi se smanjilo nastajanje saobraćajnih nezgoda između ova dva činioca“, saopštavaju iz Omladinskog kluba, izražavajući žaljenje zbog saobraćajne nezgode.

Iz Omladinski kluba apeluju i na bicikliste da poštuju postojeću saobraćajnu infrastrukturu i obazrivije učestvuju u saobraćaju.

„Imajući na umu da su automobili nadmoćniji, kreću se velikim brzinama i vrijeme reakcije im je duže, nošenje zaštitne kacige krajnje je neophodno iako nije propisano našim Zakonom o bezbjednosti u saobraćaju“, poručuje se u saopštenju koje potpisuje Koordinacioni tim za biciklizam i Critical Mass nikšićkog Omladinskog kluba.

Iz kluba poručuju da povrijeđenom dječaku žele da se izbori sa povredama i da se brzo oporavi. Kako kažu, oni će nastaviti i u narednom periodu da se bore za bolji status biciklista.

U srijedu 22. februara u popodnevnim časovima došlo do saobraćajne nezgode u Ulici narodnih heroja u Nikšiću, u kojoj je dječak A. R. (13) zadobio povrede glave i grudnog koša opasne po život. Nakon ukazane pomoći, hitno je prevezen u Klinički centar u Podgorici.

U nezgodi je učestvovao automobil „Audi Q7“ (DG AH 616), za čijim volanom se nalazio Nikšićanin Miodrag Spaić (34).