Iz Crne Gore je od formiranja Operativnog štaba za povratak crnogorskih državljana iz inostranstva do 1. juna otputovalo 33.213 stranih državljana, od kojih je 2.959 državljana zemalja članica Evropske unije (EU), saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Nikole Rakočevića kakva je situacija sa avio, a kakva sa kopnenim saobraćajem i dovođenjem crnogorskih državljana, ali i stranaca koji su željeli povratak u domovinu, kazao da Crna Gora nije zatvarala granice za svoje državljane.

“Intenzivno i neumorno smo radili da im obezbijedimo siguran povratak u domovinu“, naveo je Nuhodžić.

Kako je rekao, od formiranja Operativnog štaba do 1. juna ove godine na graničnim prelazima na ulazu u Crnu Goru doputovala su 20.372 državljanina Crne Gore, od čega je 14.795 vozača teretnih motornih vozila.

Nuhodžić je kazao da je na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica, na ulazu u Crnu Goru, doputovalo 2.594 putnika, od čega 2.313 crnogorskih državljana.

„Na graničnim prelazima na izlazu iz Crne Gore, otputovalo je 33.213 stranih državljana, od kojih je 2.959 državljana zemalja članica EU“, naveo je Nuhodžić.

On je rekao da su preko aerodroma Podgorica realizovana ukupno 103 leta.

Kako je dodao Nuhodžić, nacionalna avio kompanija obavljala je čarter rotacije prema Beogradu, Budimpešti, Rimu, Madridu, Cirihu, Berlinu, Briselu, Ljubljani, Frankfurtu, Beču, Parizu, Stokholmu, Lisabonu, Istanbulu, Tel Avivu, Londonu i Luksemburgu.

On je naglasio da su, zahvaljujući crnogorskoj Vladi, svi letovi za crnogorske i strane državljane bili besplatni.

Nuhodžić je rekao da je iskoordiniran povratak u Crnu Goru 667 od ukupno 740 crnogorskih pomoraca i članova posada kruzera koji plove u svijetu.

„Do 8. juna doputovaće još 56, što čini ukupno 723 pomorca koji su se vratili u domovinu“, najavio je Nuhodžić.

On je podsjetio da je Operativni štab realizovao i povratak 428 crnogorskih studenata u zemalje regiona, zbog obaveza na univerzitetskim jedinicama.

“Teške situacije, poput epidemije koronavirusa, iskušavaju solidarnost naših građana i odgovornost države. Raduje me da mogu istaći da je taj ispit Crna Gora položila. Savjesno, razborito, građanski i profesionalno”, naglasio je Nuhodžić.

Taj proces, kako je naveo, nije bio lak, jer se veliki broj crnogorskih državljana nalazio izvan Crne Gore.

„Ali, oni su u ovoj složenoj i zahtjevnoj situaciji ukazali povjerenje Crnoj Gori, upravo zato što su u njenim institucijama prepoznali stabilnost, sigurnost i stručnost. Svi su oni dobro došli. U doba koje je izvjesno i neizvjesno. Svi, bez obzira na etničku, vjersku i bilo koju drugu pripadnost“, poručio je Nuhodžić.

Kako je dodao, Crna Gora je svim svojim državljanima omogućila povratak u svoju domovinu, pokazujući tako „da smo svi jedno – i u volji i u nevolji“.

„Ponosan sam na taj čin. Kao što građani Crne Gore mogu biti ponosni na djelovanje njihove države. Nakon što smo se uspješno izborili sa nevidljivim protivnikom kakav je koronavirus, vjerujem da ćemo zajednički osmišljavati modele budućeg prosperiteta naše države“, zaključio je Nuhodžić.

Izvor: Mina