Priča o otvaranju olimpijskog bazena u okviru nikšićkog Sportskog centra trajala je deceniju i po, a to obećanje je ispunjeno u maju ove godine.

Opština i Vateropoloplivački savez Crne Gore izvršili su rekonstrukciju koja je koštala oko 1,4 miliona eura, a sredstva su prikupljena u donatorskoj akciji.

U Sportskom centru su više nego zadovoljni učincima, a direktor te ustanove Predrag Ivanović istakao je da se investicija, barem prema trenutnim pokazateljima, pokazala kao opravdana, piše DAN.

“Od 15. juna, kada smo krenuli u komercijalni rad za građane, do danas bazen je koristilo blizu 15 hiljada naših sugrađana. Još uvijek držimo prosjek od 150 do 170 korisnika dnevno. Termini su podijeljeni po satnicama, a bazen u jednom trenutku može da primi od 80 do 100 plivača, ali mi ne dozvoljavamo više od 80”, kazao je Ivanović i dodao da je dnevna karta po osobi dva eura.

Od prije petnaestak dana uveli su novinu – noćno kupanje, u kojem građani zasad mogu da uživaju dva puta sedmično, utorkom i petkom, u terminu od 21.30 do 22.30, a cijena karte po osobi je 2,5 eura.

Ivanović ističe da rade na još jednoj novini, a riječ je o videobimu, preko kojeg će puštati muzičke spotove, utakmice, te plivčka takmičenja i time posjetiocima upotpuniti doživljaj.

On je istakao da zainteresovani imaju mogućnost i kupovine mjesečne karte koja košta 30 eura, a Sportski centar je sindikalnim organizacijama ponudio tu kartu po cijeni od 25 eura.

Kako je rekao, cijene su prilagodili platežnoj moći građana, a s obzirom na broj posjeta i to se pokazalo kao opravdano.

“Poznato je da su bazeni skupa priča i nijedan u širem okruženju, a ni u kontinentalnom dijelu, ne može biti lako održiv. Prema pokazateljima koje sada imamo, naš bazen može biti održiv”, istakao je Ivanović.

Zahvaljujući energetskoj efikasnosti, bazen u Nikšiću godišnje bi trebalo da potroši struju vrijednu100 hiljada eura, dok je prije skoro 16 godina, kada je prvi put pušten u rad, taj iznos bio do pet puta veći.

Ivanović kaže da u Nikšić, na kupanje u zatvorenom dolaze i Podgoričani, a imaju i saradnju sa klubovima iz Republike Srpske. Nedavno im je stigao zahtjev od jednog klub iz Mostara, čiji članovi bi dolazili u Nikšić da treniraju.

“Prema protokolu o saradnji sa VPSCG, u obavezi smo da u periodu maj–septembar, kada su aktivnosti selekcija reprezentacije, njima ustupamo po četiri termina dnevno. Bili smo domaćini u priremnom dijelu naših olimpijaca u Riju, kao i juniorkoj reprezentaciji koja je bila na Evropskom prvenstvu u Holandiji. Nikšić je pokazao da može ponudi nešto dobro”, zaključio je Ivanović.

D.D.