Protiv bivšeg šefa nikšićke filijale Crnogorske komercijalne banke Radoslava Nikčevića, koji se tereti da je sa deset kolega nanio 4.000.000 eura štete CKB, istražitelji su pokrenuli finansijsku istragu kojom će utvrditi porijeklo njegove imovine, prenosi Pobjeda.

Nikčeviću su privremeno oduzeta dva stana, osam poslovnih prostora, dvije garaže i zemljište. Viši sud je donio rješenje o određenju privremene mjere obezbjeđenja za nepokretnosti.

On je krajem novembra, po nalogu Specijalnog tužilaštva, uhapšen sa deset bivših i sadašnjih kolega zbog sumnje da su oštetili banku za četiri miliona. Službenici se terete za produženo krivično djelo – zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Prema sumnjama Tužilaštva i policije, uhapšeni bankari su od 2007. do početka 2011. bez odobrenja klijenata prenosili novac sa njihovih računa na druge tekuće račune.

Sumnja se i da su uhapšeni bez znanja klijenata podizali gotovinu sa njihovih računa.

Prema nezvaničnim informacijama, Nikčević je bio na čelu grupe koju su sačinjavali službenici nikšićke filijale i koji su po njegovim instrukcijama ,,raspoređivali“ i podizali novac klijenata bez njihovog znanja. Izviđaj je pokrenut početkom 2011. godine po prijavi menadžmenta centrale CKB-a.

Nikčević je od ranije poznat crnogorskim pravosudnim organima.

On je, prema saznanjima Pobjede, osuđivan zbog šticovanja deviza, a protiv njega su 2011. i 2013. podnijete krivične prijave.

Tačka na malverzacije u nikšićkoj filijali stavljena je početkom 2011. kada je Tužilaštvo po prijavi menadžmenta centrale CKB-a pokrenuo izviđaj.

Tokom petogodišnje istrage inspektori Sektora kriminalističke policije su provjerili skoro cjelokupno poslovanje ove poslovnice CKB-a za period od 2007. do 2011. godine.