Na jučerašnjem sastanku sindikalnih predstavnika Boksita i dijela zaposlenih raspravljalo se o uslovima rada nakon što preduzeće Uniprom metal preuzme imovinu te nikšićke kompanije. Rudarima je rečeno da će Uniprom metal uplatiti 5,39 miliona eura za imovinu Boksita do kraja mjeseca, od čega će svim radnicima biti isplaćena potraživanja iz prvog isplatnog reda i povezan staž za protekle dvije godine.

Radnike je najviše zanimalo ko će zadržati posao, kada Pejović preuzme kompaniju. Sindikalci su radnicima prenijeli detalje prošlonedjeljnog razgovora sa predsjednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem, koji im je kazao da će sa Pejovićem narednih dana potpisati ugovor o kupoprodaji Rudnika. Predsjednik Sindikata radnika Boksita Ilija Đilas rekao je radnicima da će veći broj od preostalih 188 boksitaša imati posao kod budućeg vlasnika.

“Ko će biti zaposlen, a ko višak, ne možemo znati dok sa Pejovićem ne obavimo razgovor, a to će biti tek kad potpiše ugovor o kupoprodaji i preuzme imovinu Boksita, što će se desiti krajem ovog mjeseca ili početkom narednog. Raspoloženje radnika je isto jer ne znaju šta će biti s njima u narednom periodu, ali će sindikati biti istrajni u pregovorima da svi budu zaposleni”, rekao je Đilas.

Kako je pomenuto na sastanku, ukoliko Pejović pokrene eksploataciju rude u jami Biočki stan, tu će zaposliti jamske radnike Boksita, koji smatra jedinim kompetentnim za taj posao.

Novi sastanak, radnici Boksita organizovaće nakon razgovora sa Veselinom Pejovićem.