Mladi Niksica

Internet nikada nije bio nesiguran kao danas. U prilog tome govori i činjenica da hakeri sada ne napadaju samo kompjutere i lap topove, već i televizore, kamere, telefone, a takvi napadi došli su i u Crnu Goru.

Dodatno zabrinjava činjenica da su prošle godine stručnjaci za sigurnost na internetu prikupili čak 84 miliona novih malicioznih programa, prenosi portal Analitika.

Napadi na kompjutere, kamere, TV: U oktobru ove godine, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije identifikovalo je 350 inficiranih uređaja, odnosno IP adresa na uređajima u Crnoj Gori.
Njih 150 je pripadalo Mirai botnetu i bili su potencijalni napadači u hakerskom napadu, koji je prouzrokovao nemogućnost pristupa web sajtovima Amazona, Twitera, Reddita, Paypala i drugih
“Botnet predstavlja mrežu interkonektovanih računara, koja može imati stotine hiljada ili milione računara pod kontrolom jednog servera, koji se naziva komandni i kontrolni server. Napadač može jednom komandom aktivirati cijelu mrežu i u tom slučaju svi uređaji počinju da komuniciraju, na legalan način i usled preopterećenja, čine metu nedostupnom za pružanje servisa ostalim, pravim korisnicima”, objašnjavaju stručnjaci. Za razliku od drugih botnetova, koji se obično sastoje od računara, Mirai Botnet je uglavnom sastavljen od digitalnih kamera, DVR čitača, IP televizora itd“.

Vrste hakerskih napada: Vrste hakerskih napada u Sajber prostoru se dijele na DDOS napade i viruse, objašnjava dekan fakulteta za informacione tehnologije na Univerzitetu Mediteran, Adis Balota, za Portal Analitiku.
„Sajber napadi omogućavaju napadaču da ilegalno dobije pristup nekom uređaju, sistemu ili mreži žrtve, kako bi izvršio neku nedozvoljenu radnju. Postoji čitav spektar različitih vrsta napada koje napadač može pokrenuti. Napadi se biraju i zavise od toga šta je krajnji motiv napadača, kao i to koji napad može da bude efektivan u odnosu na otkrivenu “rupu” u sistemu ”žrtve”, govori Balota.

Iz Ministarstva za informaciono društvo kažu da je osnovan Nacionalni CIRT, tim za odgovor na sajber incidente, a time napravljen krupan korak ka sprečavanju i uklanjanju sajber prijetnji koje pogađaju državu.
“CIRT se, u saradnji sa ključnim državnim institucijama, kao i privatnim sektorom, bavi detekcijom, praćenjem i suzbijanjem napada u sajber prostoru Crne Gore. Samim tim predstavlja centralno mjesto za koordinaciju prevencije i zaštite od računarskih bezbjednosnih incidenata na Internetu i drugih rizika bezbjednosti informacionih sistema za područje Crne Gore. U skladu sa svojim nadležnostima, CIRT djeluje preventivno, što podrazumijeva edukaciju, obuke i pružanje korisnih informacija i savjeta na temu sajber bezbjednosti”, saopštili su iz Ministarstva za informaciono društvo.

CIRT takođe, koordiniše i obavlja istragu u slučaju sajber incidenata na nacionalnom nivou.