Info point za mlade, mjesto na kome se mladi mogu informisati o brojnim stvarima koje ih zanimaju i koje su vezane za njih biće otvoren 28. jula u našem gradu, saopšteno je iz Agencije za lokalnu demokratiju (ALD) koja je pokrenula ovu ideju.

Info point će biti otvoren utorkom i četvrtkom u periodu od 12 do 14 časova u prostorijama ALD Nikšić, na  bulevaru Vuka Mićunovića bb, a mladi im se svakodnevno mogu obratiti i na njihov mail.

U okviru aktivnosti Info point-a biće organizovane brojne info sesije o EU programima za mlade 2014 – 2020 i mogućnostima za učešće mladih iz regiona u njima.

Info point će pružati informacije o otvorenim konkursima za mlade, stipendijama, programima razmjene, mogućnostima za  volontiranja,treninzima, seminarima, obukama i kursevima, kao i informacije o evropskim programima za mlade sa akcentom na Erasmus +.

Takođe, projekat će omogućiti mladima da se informišu o povezivanju sa relevantim institucijama i organizacijama, otvorenim pozivima za finansiranje projekata za mlade,osnivanju i registrovanju NVO, povezivanju sa organizacijama u inostranstvu, o ulozi mladih u procesu pristupanja EU kao i o  brojnim drugim korisnim savjetima  i informacijama.

Info point funkcioniše u okviru projekta Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana, čiji je cilj osnivanje mreže organizacija koje se bave jačanjem saradnje i koorinacije između civilnog društva i vlasti, sa ciljem stvaranja boljeg okruženja za aktivizam i učešće mladih.

Projekat je iniciran od strane ALDA – Asocijacije agencija lokalne demokratije, a lokalno ga implementiraju Agencije lokalne demokratije iz Mostara, Zavidovića, Prijedora, Subotice i Knjaževca), Nikšića, Peći te ALDA Makedonija kao pridruženi partner.

Finansijsku podršku ovom projektu dala je Evropska unija kroz program Civil Society Facility – Operating Grants to IPA CSO Associations (Support to regional thematic associations).

Z.N.