Evropski ogranak Internacionalne Asocijacije LGBT osoba (ILGA) osudila je zabranu „Akademske šetnje ponosa“ koja je trebala da bude organizovana u Nikšiću, navodeći da su tim aktom ugrožena osnovna ljudska prava LGBT osoba.

Iz ILGA – e, koja okuplja 442 LGBT organizacije iz 45 zemalja svijeta začuđeni su odlukom crnogorskih vlasti.

“Zabrana planirane Akademske šetnja ponosa je posljednja u nizu ograničenja na mirne demonstracije i slobodu okupljanja”, kazali su u ovoj međunarodnoj asocijaciji.

Ističu da je Akademska šetnja ponosa, prvobitno zakazana za 24. april, zabranjena od strane policije, bez predloženog alternativnog datuma ili rješenja.

“Povorka je okarakterisana kao “previše rizična” od strane vlasti te je bila ponovo zakazana za 8. maj, nakon pritužbi potencijalnih demonstranata. Ova povorka je zauzvrat ponovo zabranjena uz slična objašnjenja navedena od strane policije”, podsjećaju u ovoj asocijaciji.

Iz ILGA Evrope su svjesni da je značajno prisustvo policije nadgledalo mirni Prajd 2014 u Podgorici u novembru.

“Međutim, takođe smo svjesni da je ova povorka bila pomjerena, a da je lokacija objavljena neposredno pred sam događaj. Policijska zaštita osnovnih sloboda ljudi, kao što je pravo na mirno okupljanje, ne predstavlja jednokratnu privilegiju, odobrenu LGBT aktivistima i pristalicama kao “usluga”, kazali su u ovoj organizaciji.

Ovakva zaštitam, naglašavaju, treba da bude uobičajena.

“Takav potez bi bio uznemirujući u bilo koje doba godine. Međutim, tajming ovakve povrede osnovnih prava je još više zabrinjavajući s obzirom na činjenicu da će Crna Gora biti u fokusu Evrope ovog vikenda uoči 2015 IDAHO Foruma. Veliko zalaganje za rad koji se obavlja na nacionalnom nivou od strane LGBT pokreta je sada u sjenci”, izjavila je izvršna direktorica ILGA Europe Evelin Paradi.

ILGA Evropa poziva vlasti u Crnoj Gori da obezbjede alternativno bezbjedno rješenje bez odlaganja.