Broj inficiranih i preoptrećenost zdravstvenog sistema je pokazatelj alarmantnosti situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

Oni su podsjetili da zaključno sa jučerašnjim danom, trenutno je u Crnoj Gori 9.400 inficiranih osoba, a broj preminulih, od početka godine, iznosi 391.
“Imajući u vidu izuzetno složenu situaciju i stepen ugroženosti zdravlja naših građana, Institut za javno zdravlje je predložio potpuno zatvaranje na period od tri do četiri edmice. Sugerisani model bi doveo do smanjenja lokalne transmisije i pada broja novoinficiranih na dnevnom nivou. Kako je riječ o pandemiji, tj. globalnom izazovu, koronavirus ne bi u potpunosti nestao, ali bi se broj inficiranih značajno umanjio. Na taj način bismo epidemiju stavili pod kontrolu, rasteretili zdravstveni sistem i stvorili uslove da se vremenom, uz ublažene mjere, vratimo regularnim aktivnostima i načinu života”, kazali su iz Instituta.
Kako su rekli, uvažavajući stavove privrednih subjekata i tešku situaciju u kojoj se oni nalaze, Institut za javno zdravlje je NKT-u predložio zdravstvene mjere koje bi omogućile funkcionisanje privrede i očuvanje radnih mjesta uz zaštitu zdravlja građana.
“Tom prilikom smo ponovili da mjere imaju smisla, samo ako se dosljedno poštuju”, naglasili su oni.
Nažalost, kako su rekli, slike koje smo vidjeli iz crnogorskih gradova za vrijeme vikenda ne daju razloga za optimizam.
“Kršenje mjera i nesankcionisanje takvog ponašanja sigurno dovodi do pogoršanja situacije. To će nas staviti u poziciju da ne možemo izaći u susret svim građanima kojima bude potrebna zdravstvena zaštita i pomoć. Moramo priznati da nas takav scenario, kao zdravstvene radnike i profesionalce, plaši i obesrhrabuje, a ujedno i obesmišljava napore koje ulažemo skoro devet mjeseci.
Zbog svega navedenog, želimo iskoristiti priliku da još jednom apelujemo na građane i zamolimo za dosljedno poštovanje donesenih mjera. Takođe, apelujemo i na nadležne službe da predano i neselektivno kažnjavaju kršenje mjera. Svaki drugi stav i princip u ovom trenutku ne čini uslugu društvu u cjelini i predstavlja izuzetno veliku opasnost po sve nas”, kazali su oni.
Kako su naglasili, tim Instituta za javno zdravlje, kao i njihove ostale kolege u zdravstvenom sistemu, ne mogu i neće odustati od borbe za zdravlje našeg stanovništva.
“Međutim, bez podrške i razumijevanja građana, kao i bez aktivnog djelovanja nadležnih službi, iz borbe sa koronavirusom ne možemo izaći kao pobjednici”, kazali su oni.