Pres konferencija povodom najave majskog repertoara Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću održana je danas u Gradskoj kući. Na ovomjesečnom reportoaru naći će se oko 30 programa.

Prema riječima potpredsjednice Opštine Sonje Nikčević, ono što će program i ovog mjeseca obilježiti jeste kvalitet i raznolikost sadržaja, te da će kao takav ispuniti očekivanja publike.

Nikčević je, kao neke od značajnijih događaja u okviru programa, istakla svečanost povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore, ciklus „Kultopisa“, kao i veče povodom 170 godina od štampanja prvog izdanja „Gorskog vijenca“.

„U okviru tribine „Kultopis“ gost će biti poznati reditelj i producent Gojko Kastratović, nekadašnji direktor crnogorske Kinoteke i dobitnik Trinaestojulske nagrade. Zatim, u sklopu programa ogranizujemo i tradicionalne promocije knjiga, pa će ovog mjeseca prof. Adnan Čirgić promovisati „Crnogorske usmene tužbalice“, a biće promovisan i „Crnogorsko-engleski fudbalski rečnik“ našeg sugrađanina Milovana Đukanovića“, kazala je Nikčević, spomenuvši i svečanosti koje će upriličiti Muzička škola „Dara Čokorilo“.

Direktor Državnog arhiva Crne Gore Stevan Radunović govorio je o manifestaciji „Neđelja arhiva“, koju Arhiv organizuje već dugi niz godina, sa osnovnim ciljem da skrenu pažnju na značaj institucije, značaj posla kojim se bave, kao i značaj i vrijednost arhivske građe.

„Mi smo nastojali da projekte koje mi imamo ponudimo Nikšiću, a uvijek smo naišli na razumijevanje i kod organizatora programa, a i kod Centra za kulturu. Nikšićki studenti će imati priliku da posjete Državni arhiv Crne Gore, Dan otvorenih vrata će se održati 12. maja, a organizujemo i izložbu dokumenata, na temu „Tursko-crnogorski odnosi u XIX vijeku u prvoj polovini XX vijeka u arhivskim dokumentima Turske i Crne Gore“, kazao je Radunović.

U sklopu majskog programa biće prikazana dva filma „Samo jednom se ljubi“ od Rajka Grlića i „Pusta zemlja“ od Gojka Kastratovića, kao i tri predstave – „Škola za ljubavnike“, „U agoniji“ i „Sama je tražila“, kazala je Kristina Radović. Publika će imati priliku i da pogleda izložbe Milene Krivokapić i Jelene Ivanović, kao i da prisustvuje koncertu gudača koji organizuje Muzička škola „Dara Čokorilo“.

Manifestacije koje će posebno obilježiti majski repertoar su „Dani Akorda“ povodom dvije decenije postojanja ovog Kulturno kreativnog centra, kao i revija dokumentarnih filmova o rokenrolu u Crnoj Gori i regionu.