Crnogorski parlament završio je raspravu o povjerenju Vladi, a debata će biti nastavljena sjutra, kada bi poslanici trebalo da glasaju.

Premijer Milo Đukanović je, tokom drugog dana rasprave u Skupštini, ocijenio da su svi prethodni izbori bili organizovani besprekorno, u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom.

„Izbori su bili praćeni i od OEBS-a, Savjeta Evrope i drugih posmatrača i u finalu smo uvijek imali ocjenu da je crnogorski birački spisak jedan od najuređenijih u Evropi i da su svi do sada organizovani izbori bili u najvećoj mjeri u skladu sa demokratskim standardima za organizaciju slobodnih izbora“, naveo je on.

Đukanović je kazao da je politički motiv, koji je dio parlamentarne opozicije, izveo na ulicu želja za delegimitisanjem vlasti na vaninstitucionalni način.

On smatra da makar dio njih želi to da uradi za račun neke druge države.

„Nijesu željeli da mirno uđu u parlament, već su željeli da uđu sve sa čiča Dražom i sa slikama predsjednika drugih država“, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da te druge države pokušavaju njih da zloupotebe, a preko njih Crnu Goru, da bi se preko „leđa države“ nosili sa NATO savezom.

„Dopadalo nam se ili ne, mi smo moneta za potkusurivanje u toj interpretaciji. Ne pristajemo na to. Oni na taj način žele i da obezdržave Crnu Goru“, poručio je Đukanović.

On je naveo će se ta opasnost izbjeći tako što će im se uskratiti to pravo.

„Jer će drugi pametnije misliti o nama od nas“, dodao je Đukanović.

On je ponovio da nije saglasan sa zvrdnjom da je Crna Gora zbog toga nestabilna.

„Mislim da je stabilna i politički, i bezbjednosno. Nije idealno harmonično, zato što imamo naslijeđene podjele“, objasnio je Đukanović.

Crna Gora je, smatra on, stabilna sve dok su oni u manjini, i to ne, kako je naveo Đukanović, samo u odnosu na vlast.

„U manjini su i u odnosu na onaj dio opozicije koji sjedi ovdje i ne podržava nasilje“, poručio je Đukanović.

Poslanica Jelisava Kalezić smatra da je nestabilnost u Crnoj Gori počela od predsjedničkih izbora.

Ona je navela da misli da niko od prisutnih na protestu 24. oktobra, osim poslanika, nije htio da uđe u Skupštinu, i to, kako je ocijenila Kalezić, simbolički.

Kalezić je kazala da socijalnu koheziju u državi najviše ometa nepovjerenje.

Đukanović je upitao nezavisnog poslanika Dritabna Abazovića ko i čime je njega korumpirao kada je napustio Pozitivnu Crnu Goru preko koje je dobio mandat u parlamentu.

„Je li riječ o istim medijskim poslanicima koji tradicionalno imaju političke projekte formiranja partija da bi ostvarili svoje ekonomske i političke interese“, naveo je Đukanović.

On je, komentarišući izjavu Abazovića da „kada im prifali glasova ili mandata, onda se okrenu najslabijom karici – manjinama“, kazao da on nije saglasan sa tim.

„Naprotiv, mislim da su one veoma pouzdana karika. One su dale doprinos, ne samo obnovi države , nego i u očuvanju mira u Crnoj Gori što je mnogo važnije“, ocijenio je Đukanović.

On je poručio da mu „ne pada na pamet da podnese ostavku“.

Abazović je kazao da očekuje da jedan od manjina koje sjede u parlamentu ne podrži Vladu Đukanovića.

„Iako je dobio telefonske pozive u dva i po sinoć“, dodao je on.

Abazović je, komentarišući hapšenje funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića, rekao da je DPS postavio sistem u kojem je on mogao da radi to šta je radio.