Humani butik – od ideje do uspješne priče
Otvaranje humanog butika u Bijelom Polju, koji je nastao velikim zalaganjem volontera humanitarnog fonda “Hilal” i “Hemiiasa”, izazvao je veliko interesovanje kod ljudi lošijeg materijalnog stanja.
Humani butik je otvoren prije mjesec i radi subotom.
”Humani butik iz Bijelog Polja, koji djeluje u okviru humanitarnih organizacija ‘Hilal’ iz Bijelog Polja i ‘Hemiias’ iz Njemačke postiže dobre rezultate svog djelovanja. Besplatno dijelimo polovnu i novu garderobu za porodice lošeg socijalnog stanja. Vladalo je veliko interesovanje za školski pribor, mušku, žensku i dječju odjeću i obuću, te kućne potrepštine u vidu posteljina, peškira, zavjesa i slično”, kazao je potredsjednik “Hilala” Nusret Erović.
Ovih dana očekuju još veću posjećenost zbog nastupajuće školske godine.
Erović je je naveo da roba, pored Bijelog Polja, ide u Berane, Petnjicu, Pljevlja i Podgoricu, gdje takođe vlada veliko interesovanje.
”Velikim volonterskim zalaganjem aktivista ‘Hilala’ i ‘Hemiiasa’ ova humana priča svakodnevno dobija na svom značaju. Radno vrijeme je subotom, dan kada je ljudima najlakše da dođu i preuzmu robu za sebe i svoje članove porodice”, kazao je Erović.
U proteklom periodu, pojašnjava Erović, podijeljeno je nekoliko stotina komada odjeće i obuće. Pored toga, povremeno u okviru donacija ima i školskog pribora za učenike.
”Posebno nam je drago što je veliko interesovanje donatora iz svih gradova Crne Gore, ali i zemalja zapadne Evrope. Humani butik svoju misiju sprovodi bez obzira na vjeru i naciju, spaja ljude i širi vrlo lijepu i pozitivnu priču”, kazao je Erović.
Pored humanog butika, ‘Hilal’ i ‘Hemiias fondacija’ često su posrednici u doniranju kućnog namještaja svih vrsta.
”Praktično sve za jedno domaćinstvo može se besplatno dobiti, jer se donatori često javljaju i za ovakve vrste pomoći.
Svakodnevnim aktivnostima na terenu ‘Hilal’ i ‘Hemiias’ u skladu sa mogućnostima nastoje da pomognu i više porodica lošijeg imovnog i zdravstvenog stanja”, kazao je Erović, dodajući da je u toku izgradnja kuće za porodicu Mulić iz Goduše, zatim obezbjeđivanje traktora za porodicu Kujović, a nedavno je adaptiran krov na kući Avdića iz sela Mojstir i donacija krava prodicama Gojak i Halilović. U narednom periodu planirana je pomoć za djecu bez roditelja i porodice iz Pljevalja.
Izvor: Vijesti