Izabrani doktori za odrasle požalili su se ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću da, između ostalog, elektronski sistem zakazivanja pregleda na sekundarnom i tercijarnom nivou, kao i pisanje elektronskih recepeta, ne funkcioniše kako je planirano, jer udaljavaju ljekare od pacijenata i zatražili su da se taj problem hitno riješi, prenosi CDM.

U dopisu koji je nevladina organizacija Udruženje doktora opšte/porodične medicine Crne Gore uputila ministru istaknuto je da se izabrani doktori nalaze u najtežem položaju do sada, negodujući što se novine u radu sprovode na uštrb kvaliteta usluge koju pružaju pacijentima.
Kako kažu, primarni nivo zdravstvene zaštite polako gubi svoju svrhu, što pogađa poziv ljekara, jer postaju negacija svega onog zbog čega su odabrali ovu profesiju.
“Mnogo su nas truda i odricanja koštale godine naše edukacije, mnogo su uložile naše porodice i na kraju mnogo koštamo i državu da bismo pomirljivo prihvatali nove nalete reforme zdravstvenog sistema, koja definitivno najjače i neizdrživo pogađa primarnu zdravstvenu zaštitu”, poručili su.
Negoduju što je reformom, kako kažu, vrijeme koje je neophodno da ljekar posveti pacijentu oduzela administracija. Svjesni su, kažu, da postoji manjak izabranih doktora, ali se plaše da će sa ovolikim obimom administracije u njihovom svakodnevnom radu situacija biti još gora.
“Da li je racionalno da energiju, vrijeme i znanje trošimo na radnje koje može umjesto nas da obavlja svako ko ima srednjoškolsko obrazovanje i elementarnu informatičku pismenost”, pitaju izabrani ljekari.
Ističu da su pacijenti izloženi dodatnom čekanju i stresu zbog nedostatka termina za pojedine specijalističke preglede i dijagnostičke procedure.
“Nedostatak termina uzrokuje sve veći broj dolazaka kod izabranog doktora, što dovodi do toga da pacijenti na pregled svog ljekara čekaju i po dvije do tri nedjelje”, upozoravaju ljekari.