Rezultat od 3,1 odsto ukupnog davalaštva krvi, koji je postignut prošle godine, pokazuje da je Crna Gora na pravom putu, kazao je Ministar zdravlja Kenan Hrapović povodom obilježavanje Svijetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

On je rekao da je Ministarstvo zdravlja, kao krovna institucija crnogorskog zdravstvenog sistema, u potpunosti svjesna značaja obezbjeđivanja krvi za kvalitetno funkcionisanje ukupnog zdravstvenog sistema.

“Svojim primjerom danas su zaposleni u resoru zdravstva ispunili ljudsku i humanu dužnost i doniranjem dragocjene tečnosti željeli da posjete sve sugrađane da svako od nas, mora i treba da učestvuje u kreiranju svoje sigurnije sjutrašnjice“, smatra Hrapović.

Hrapović je kazao da svaki pojedinac mora doprinijeti u postizanju dovoljnih količina krvi za potrebe građana Crne Gore.

“Rezultat postignut u prethodnoj godini, od čak 3,1 odsto ukupnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, pokazuje da smo na pravom putu”, rekao je Hrapović

On je naveo da je Zavod za transfuziju krvi, uprkos pandemiji korona virusa, u prvom naletu zahvaljujući rezervama krvi, uspješno odgovorio zahtjevima.

“Zato želim da se zahvalim svim vama koji ste prepoznali važnost i odazvali se pozivu Zavoda u vrijeme panemije korona virusa “, rekao je Hrapović.

Kako je naveo, ovogodišnja tema Svjetske zdravstvene organizacije povodom obilježavanja tog važnog datuma je “Sigurna krv spašava život“ a sprovodiće se po sloganom “Daruj krv, učini planetu zdravijim mjestom”, upravo govori o značaju i ulozi pojedinca i njegovom doprinosu u unapređenju zdravlja kompletne zajednice.

Hrapović i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, podržali su danas kampanju “Ministri daju krv”.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović kazala je da je prošle godine realizovano više od 19 hiljada donacija krvi.

“Sa ukupno 238 organizovanih akcija u prostorijama Zavoda i na terenu oko dvije hiljade davalaca koji su dobrovoljno dali krv, prvi put veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima, i dugujemo veliku zahvalnost svima koju su shvatili značaj pravovremenog obezbjeđivanja stabilnih zaliha tog lijeka i tako pokazali izuzetan stepen brige prema zajednici“, rekla je Rašović.

Ona je kazala da pandemija korona virusa predstavlja orgoman problem svim transfuziološkim ustanovama širom svijeta.

“Iako nije u prvim redovima odbrane, transfuziološka služba mora zbrinuti hronične bolesnike, pacijente hematologije, onkologije kojima se na dnevnom nivou obezbjeđuje terapija koja im život znači. Mora zbrinuti urgentne slučajeve i iznenadna urgentna stanja, koja nisu predemet aktuelne epidemije“, rekla je Rašović.

Kako je navela, zahvaljujući dobroj organizaciji i dobrovoljnim davaocima krvi, uz poštovanje svih mjera, uspjeli su da u periodu od mjesec i po zbrinu 3.058 pacijenata kojima je njihova pomoć bila neophodna.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović kazala je da je potreba za bezbjednom krvlju univerzalna.

“Bez bezbjedne krvi nema uspješnog liječenja, ni hitnih intervencija. Krv može da pomogne pacijentima u životno ugroženim stanjima da žive duže i sa boljim kvalitetom života, kao i da pomogne složene medicinske i hirurške procedure”, rekla je Brajović.

Kako je kazala, pristup bezbednoj krvi još uvijek je privilegija pojedinih zemalja.

“U većini zemalja niskog i srednjeg nivoa razvoja i dohotka, dovoljne kolicine bezbjedne krvi predstavljaju ozbiljan izazov, jer je broj dobrovoljnih avalaca nizak, a oprema za testiranje oskudna” , navela je Brajović.

Ona je kazala da se dovoljne kolicine bezbjedne krvi mogu osigurati samo kroz funkcionalan sistem dobrovoljnog neplaćenog davalaštva krvi.

Brajović je rekla da je tokom trajanja pandemije COVID -19 Crna Gora naučila mnoge lekcije.

Zavod za transfuziju krvi dodijelio je priznanja pojednicima i firmama.

Izvor: MIna