Predsjednica Mreže žena Pokreta za promjene PzP Tatjana Perović navodi u saopštenju da je dječiji dodatak jedini ravnopravan za sve, navodeći kako je zakon o majkama sa troje i više djece nije donio nikakva poboljšanja mlađim ženama.

 

Mi vam saopštenje prenosimo u cijelosti:

,,Zakon koji omogućava majkama sa troje i više djece a koje su provele 15 godina na birou, ili pak samo sa 15 godina radnog staža da dobiju doživotnu naknadu, nije donio nikakva poboljšanja prije svega mlađim ženama koje imaju troje I više djece. Osim toga, država je potpuno zanemarila problem samohranih roditelja u lošoj materijalnoj situaciji. Iako je zakon kao zakon u ovako teškoj situaciji socijalno prihvatljiv, jer su žene u vrijeme beskrupulozne privatizacije i tajkunizacije društva ugrožene, činjenica je da je država ipak pala na ispitu.

Prije svega jer nije postojala nikakva sređena statistika o tome koliko je žena moglo da se javi za ovu vrstu primanja. Sa druge strane, imamo još jedan veliki paradoks, žena koja ima troje djece, fakultetski je obrazovana, i otišla je u penziju sa punim radnim stažom ima nadoknadu za svako dijete po osnovu posebnog staža. Ta nadoknada varira od slučaja do slučaja zavisno od plate koju je tokom radnog staža primana, ali preračunata u euro to je iznos od 2 do 7 eura.

Tako da smo, nažalost, došli do još jedne situacije u kojoj su izgleda nečija djeca manje vrijedna od drugih. Smatramo da pod hitno mora da se vrati dječiji dodatak kao jedina ravnopravna kategorija za sve ili ukoliko vlast to ne prihvati, navodno radi finansijske situacije onda je neophodno insistirati na izmjeni zakona kako bi se napravila pravedna razlika između žena koje imaju troje i više djece i koje sa punim radnim stažom odlaze u penziju. Svjesni smo da se mora napraviti neka socijalna ravnoteža, ali definitivno na mnogo pravedniji način, nego što se pokazalo kroz izmjene ovog zakona”

M.P.