Veče hip-hop muzike u kafe baru Tunjel, već u subotu, 23. januara, sa početkom od 22h. Svi ljubitelji hip-hop muzike su dobrodošli, a za sve one koji malo znaju o hip-hop muzici, evo par informacija koje mogu biti presudne da posjete kafe bar Tunjel.

Termin hip-hop ([hip (hipper ; hippest) + hop (hopped ; hopping]) se odnosi na muzičku formu (hip-hop muzika), i kulturni pokret (hip-hop kultura), koji se pretežno razvijao unutar Afričko–Američke urbane zajednice. Otkako se prvi put pojavio u Njujorku ‘70-tih godina 20. vijeka, hip-hop se razvijao i obuhvatio ne samo rep muziku, već cio životni stil koji se konstantno sjedinjavao sa različitim elementima tehnologije, umjetnosti i urbanog života. Hip-hop sadrži dvije osnovne komponente: repovanje (MCing) i DJing (disc jockey). Zajedno sa hip-hop plesom (uglavnom breakdancing) i urbanom umjetnošću, tj. grafitima, ovo čini četiri elementa hip-hop kulturnog pokreta čiju su istoriju započeli mladi, uglavnom ljudi afričkog porijekla koji su živjeli u Americi.

Kako je nastao termin hip-hop? Navodno, DJ “Lovebug Starski” je upotrebio termin hip-hop u svojoj pjesmi (HIP HOP SHOOWOP DA BOP), ali je termin zvanično oformljen kada je Afrika Bambaataa počeo da ga koristi. Neki tvrde i da je autor termina “Space Cowboy” (iz grupe The Shugarhill gang) u repu: “I said a hip hop the hippie the hippie to the hip hip hop & you don’t stop the rock it to the bang bang boogie—say you jumped the boogie to the rythymn of the boogie the beat”.