Najstarija velika hidroelektrana (HE) Perućica proizvela je za 57 godina rada 43 odsto od ukupnih 114 teravat sati (TWh) električne energije, koje su proizvele sve crnogorske elektrane, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

HE Perućica je tokom prošle godine proizvela 939 gigavat sati (GWh) električne energije, što predstavlja udio od 31,79 odsto u ukupnoj proizvodnji u proizvodnim objektima EPCG.

“Ostvarena proizvodnja je dva odsto veća od plana predviđenog bilansom za prošlu godinu. U poređenju sa 2015, proizvodnja u prošloj godini je veća 20 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG je saopšteno da su prošlu godinu karakterisale veoma dobre hidrološke prilike za prvih šest mjeseci, gdje je ostvarena i većina proizvodnje. Druga polovina godine bila je veoma sušna, naročito oktobar i decembar, koji su podbacili sa padavinama, pa je dotok na rijeci Zeti bio na nivou iz ljetnjih mjeseci.

“Pored loše hidrologije, zahvaljujući izuzetnom zalaganju zaposlenih u elektrani, HE Perućica je ostvarila dobre rezultate, a pouzdanost i pogonska spremnost nije se dovodila u pitanje ni protekle godine”, rekli su iz EPCG.

Nemjerljiv doprinos uspješnom funkcionisanju sistema daju zaposleni u HE Perućica, koji odgovornim i krajnje profesionalnim odnosom prema poslu čine da taj objekat i poslije više od pola vijeka rada, ostvaruje odlične proizvodne rezultate.

Od početka rada HE Perućica je proizvela 49,01 hiljadu GWh električne energije, odnosno prosječnih 860 GWh godišnje. Prosjek proizvodnje od kad HE Perućica radi sa sedam agregata je 923 GWh.

“Rekordna je bila 2010. godina, kada je proizvedeno i elektroenergetskom sistemu isporučeno 1,44 hiljade GWh. Zahvaljujući dobro isplaniranom i sprovedenom tekućem i investicionom održavanju, kao i značajnim ulaganjima pogonska spremnost i pouzdanost rada hidroenergetskog sistema HE Perućica kontinuirano je na visokom nivou”, naveli su iz EPCG.

EPCG će, kako se dodaje, i u narednom periodu biti orjentisana na ulaganja u rekonstrukciju, modernizaciju i povećanje kapaciteta proizvodnih objekata u svom sastavu.

“Najstarija velika hidroelektrana u Crnoj Gori isporučila je prve količine električne energije 1960. godine. Ova hidroelektrana naziv je dobila po vrelu Perućica, koje izvire u njenoj neposrednoj blizini”, podsjetili su iz EPCG.

U sastavu HE Perućica, čija instalisana snaga iznosi 307 MW su akumulacije Krupac, Slano i retenzija Vrtac, a dio sistema HE Perućica čini i pet malih HE na teritoriji Podgorice, Kolašina, Cetinja i Šavnika, sa godišnjom proizvodnjom od blizu šest miliona kilovat sati (kWh) električne energije.

Za proizvodnju električne energije HE Perućica koristi vode sliva rijeke Gornja Zeta, odnosno vode koje dotiču u Nikšićko polje i to pri povoljnom padu na kratkom rastojanju između Nikšićkog polja i Bjelopavlićke ravnice.