Poslednji dan oktobra je dan koji djeca širom svijeta jedva čekaju. U mnogim zemljama se tog dana proslavalja Noć vještica ili Halloween, a sve češće taj običaj srijećemo i kod nas
Djeca 31. oktobra oblače kostime i sa drugarima idu od vrata do vrata tažeći od odraslih slatkiše. Domovi su uglavnom ukrašeni strašnim i jezivim ukrasima, lampicama, kosturima, zombijima…
Ovaj praznik smo imali prilike da gledamo u američkim filmovima, valjda zbog toga “krivimo” Amerikance za popularizaciju Halloween-a kod nas. Ipak, istorija kaže drugačija, on potiče iz Irske, a u Sjevernu Ameriku je stigao sa irskim imigrantima u 19. vijeku.
U Crnu Goru ne znamo kako je stigao, ali mnoge porodice su ga prihvatile, kafići organizuju tematske žurke, u školama i vrtićima se organizuju priredbe za najmlađe koji se maskiraju u vještice, vampire, zombije, čudovišta, životinje…
Proslava Noći vještica u svakom slučaju protiče u smijehu i zabavi, međutim, mnogi zamjeraju na popularizaciji ovog praznika kod nas.
Ekipa našeg portala provjerila je sa sugrađanima da li su ga proslavili i šta misle o tome.
“Ne slavim i ne učim djecu da slave, jer ipak je 31. oktobar Sveti Luka”, kazala nam je Ana.
Djeca su ipak mišljenja da treba slaviti.
“Od svoje četvrte godine okupljam se sa djecom iz komšiluka i idemo i sakupljamo slatkiše. Veoma je interesantno i super se provedemo”, kaže jedanaestogodišnja Marija.
Mišljenja su podijeljena, većina sugrađana kazala nam je i da svak slavi ono što voli.
“Ja lično ne slavim. Ima djece iz komšiluka koja se okupe i dođu na vrata, raduju se slatkišima pa ih svake godine dočekamo spremni”, navodi Luka.
Sa njim je saglasan i sugrađanin Aleksa.
“Prerasli smo mi maskembale, ali nijesam ni kao mali slavio, odgajan sam tako da je tada svetac i da ne vjerujem u to. Većina današnje djece to slave i treba ih usrećiti kada dođu”.
Za naš portal priča nam desetogodišnja Magdalena da su se ona i njeni drugari prošle godine razočarali.
“Maskirani smo došli kod komšija, nijesu nas primili, bili su jako neprijatni i otjerali su nas. Ove godine odlučili smo se da ipak opet pokušamo i da se dobro zabavimo. Nije bilo loše kao prošle godine”.
Stariji sugrađani mišljenja su da to nije za naše prostore i da su društvene mreže krive za popularizaciju.
“Nije to za nas, bolje da se nije počinjalo slaviti u našoj zemlji”, kazao je Andrija.
“Tik tok, instagram i druge društvene mreže su doprinijeli popularizaciji. Ne treba tako učiti djecu jer svašta vide i oće mnoge maske da oponašaju”, dodaje Aleksandra.
Jedna gospođa rekla nam je da joj to i nije baš veseli praznik. Smatra da neku djecu kostimi čak i plaše. Ukrašavanje bundeva joj je jedini pozitivan dio, za ostalo misli da je malo previše.
Kazali su nam i da podržavaju da idemo u korak sa trendovima, ali da je prioritet Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski.
Kostimi inspirisani južnokorejskom serijom “Squid Game” traženi su za ovogodišnju Noć vještica u SAD, ali su škole u državi Njujork odlučile da ih zabrane ocijenivši da je ta vrlo popularna Netfliksova serija suviše nasilna za djecu. Nikšićani kažu da je to i kod nas sad trend, iako ne bi trebalo.
“Moj sin od devet godina ove godine došao je sa idejom da se maskira kao glumci iz serije “Squid Game”. Suprug i ja se naravno nijesmo bili za tu ideju i odlučili smo da ako već želi da slavi sa drugarima to bude neka druga maska”, govori Nataša.