Mladi NK

Kriza uzrokovana korona virusom avionskim kompanijama uzrokovaće rekordni godišnji gubitak od 84 milijarde dolara te će se 2020. pamtiti kao “najgora godina u istoriji avionske industrije”, objavilo je Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA).

I dok se oporavak avionskih putovanja ubrzava u Aziji te ponovo postupno uspostavlja u Evropi i Sjevernoj Americi, aviokompanije broje troškove višesedmičnog izgubljenog poslovanja, povećanu gomilu duga i smanjene izglede buduće potražnje.
“Finansijski ćemo 2020. pamtiti kao najgoru godinu u istoriji avionske industrije”, kazao je glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters. Ipak, u IATA-i očekuju da će sljedeće godine avionski putnički saobraćaj porasti za 55 odsto, sa depresivnog ovogodišnjeg nivoa, no to će i dalje biti 29 odsto ispod nivoa iz 2019. godine. To udruženje u svojoj ažuriranoj procjeni prognozira da će avionski sektor i u 2021. godini bijležiti gubitak, i to od najmanje 15,8 milijardi dolara. Tako će ukupni gubici zbog krize dostići blizu 100 milijardi dolara. Čak i na tržištima na kojima je zaraza opala aviokompanije su i dalje suočene sa nizom ograničenja putovanja i oprezom potrošača. Britanske vlasti tako su uvele karantin u trajanju od 14 dana za putnike koji slijeću u tu zemlju, što je izazvalo ljutite reakcije turističke industrije i pretnje sudskim postupcima, pa se razmatra ublažavanje takvog režima u korist uspostave “vazdušnih koridora” do dogovorenih odredišta. IATA apeliuje na vlade da se suzdrže od karantinskih mjera koje odvraćaju većinu putnika od putovanja, utvrdivši da su sigurnosne mjere u avionu, uključujući obavezne maske, adekvatne.
“Takve mjere bi trebale vladama da pruže sigurnost da mogu otvoriti granice bez karantinskih mjera”, rekao je De Juniac.
Izvor: bankar.me