Site icon Mladi Nikšića

Grupa bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita na kratko blokirala šine kojima se otprema boksit  

 

Nezadovoljni što godinama ne uspijevaju do dobiju razliku za 15 plata, od minimalnih do punih zarada, za period od prije uvođenja stečaja, grupa bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita na kratko je blokirala šine kojima se otprema boksit.

 

Poručili su da ukoliko ne postignu dogovor sa stečajnom upravom oko isplate novca koji im se duguje, da će u ponedjeljak organizovati danonoćnu blokadu šina.

 

Kako su kazali, svjesni su da im firma Uniprom metali, koja gazduje imovinom Boksita, ne duguje potraživanja i da će blokadom šina u stvari blokirati rad Uniproma, poručili su da ih više ne zanima ko im duguje i ko će im novac isplatiti jer su previše čekali, a i oni „imaju udjela“ u rudi što se odvozi.

 

Za oko 270 radnika neisplaćena potraživanja na ime razlike od minimalnih do punih plata iznose oko dva miliona eura, u prosjeku od 5.000 do 7.000 eura

 

„Prinuđeni smo na ovakve poteze. Od 2014. Godine na 15 plata su uplaćeni doprinosi, a nama je dat minimalac. Mislili su da ćemo da zaboravimo na naše pare. Vodili smo postupak u Privrednom sudu koji je odbio naš zahtjev da se razlike u platama uvrste u prvi isplatni red. Apelacioni sud je potom presudio u našu korist i sredstva su ušla u prvi isplati red“, kazao je Vitomir Krulanović.

 

Kako je istakao, prošle godine ih je primio, tadašnji potpredsjednik a sadašnji predsjednik Vlade, Dritan Abazović, i obećao im isplatu potraživanja ukoliko dođe do prodaje upravne zgrade.

 

„Zgrada je prodata, pare su na računu. Ne znamo što stoje na računu, što ih ne daju radnicima. Te pare su od 2014. izgubile vrijednost“, kazao je Krulanović.

 

Milojica Knežević je kazao da su ih svi prevarili i poručio da radnici neće odustati od zahtjeva, a da će blokada odvoza rude trajati sve dok stečajna uprava ili Vlada ne potpiše sa njima ugovor kojim se obavezuju da će im isplatiti novac koji potražuju.

 

“Nas ne zanima ko nama duguje pare. Mi smo bili radnici Rudnika boksita i još nešto ovdje ima naše. Kad oni nas isplate u tom trenutku mi više nećemo stajati ovdje“, poručio je Knežević.

Izvor: Vijesti

Exit mobile version