Prvi čovjek grada pod Trebjesom Veselin Grbović kazao je da je u periodu između dva septembra u Nikšiću relizovano niz začajnih projekata, a što je najvažnije postignuta je finasijska stabilnost opštinske kase, pišu Dnevne Novine.

Dan uoči proslave Dana oslobođenja grada Grbović kaže da je lokalna uprava na čijem je čelu uspjela je da riješi najveći izazov i opštinski budžet učini stabilnim.

“Uspostavljena je jako dobra finansijska stabilnost. Lični dohoci se isplaćuju redovno. Obaveze prema dobavljačima i sva dugovanja praktično su svedena na minimum. Nemamo bojazana da bi neko mogao da nam blokira račun. Obaveze za poreze i doprinose se redovno servisiraju, a to je cifra blizu četiri miliona godišnje. Reprogramirani su porezi i doprinosi koji su zatečeni. Refinansirali smo komercijalne kredite koji su bili izuzetno veliki. Imamo dobre prihode posebo od poreza na nepokretnost. Stojimo jako solidno finansijski i u neko dogledno vrijeme ne bi smjelo da bude nikakvih problema, niti ih može biti”, kazao je Grbović.

Između dva septembra Grbović kaže da je urađeno mnogo. Među najznačajnijim projektima navodi rekonstrukciju bazena na koju se dosta čekalo.

“Zahvaljujući značajnim donacijama koje smo dobili ne samo od nikšićkih već i od crnogorskih privrednika realizovali smo taj projekat, čija je ukupna vrijednost oko 1,4 miliona. Bazen je pušten u radi ubiraju se i značajni prihodi”, kazao je Grbović.

Druga investicija, koja je od posebne važnosti za Nikšić je završetak radova na nikšićkom Aerodromu Kapino polje.

“Aerodrom je osoposobljen za pružanje usluga avionima do 72, eventualno do 100 putnika. Sada se obezbjeđuju potrebni sertifikati i licence za komercijalno korišćenje. Imamo razgovore sa partnerima iz inostranstva koji su spremni da uđu u privatnojavno partnerstvo”, pojašnjava Grbović.

Treći projekat, jedinstven ne samo u Nikšiću, već i u Crnoj Gori je rekonstrukcija zgrade bivšeg Doma vojske u Tehnopolis koji će i zvanično danas (subota) biti otvoren. Predsjednik u Tehnopolisu vidi veliku šansu za razvoj biznisa malih i srednjih preduzeća. U Nikšiću se radilo i na unapređenju putne infrastrukture. Završeni su radovi na dionici puta od Nikšića ka Risnu i Trebinju, na mjestu Trubjela. Radovi na putevima će se nastaviti i u naredom periodu i to na dionici od Petrovića do Vraćenovića i na Ilinom brdu prema Trebinju.

Predsjednik opštine u kontaktu je i sa ministrom održivog razvoja Branimirom Gvozdenovićem oko rekonstrukcije Doma revolucije koji decenijama predstavlja “ruglo” u strogom centru grada.

“Očekujemo da krajem godine krenemo u neke konkretne radove na popravljanju ograde, izradi velikog parkinga, sređivanju i čišćenju tog prostora kako bi se pripremio za sljedeću godinu kad je planirano da se odvoje značajna sredstva u budžetu Direkcije javnih radova i da se krene u konkretnu realizaciju prema projektu koji je pobjedio na konkursu Ministarstva održivog razvoja”, rekao je Grbović.

U Nikšiću uskoro bi trebalo da se počnu radovi na izgradnji Doma za stare za šta je iz Egalizacionog fonda obezbijeđeno tri miliona dolara.

Predsjednik tvrdi da situacija nije povoljna samo u finansijama opštine već i u lokalnoj privredi. Ponovno pokretanje proizvodnje u Željezari, Boksitima i Metalcu daju nove šanse za razvoj odavno zapuštene nikšićke privrede. Grbović naglašava da su namjere vlasnika Željezare koji dolaze iz Turske profesionalne, te da će sa povećanjem proizvodnje doći i do povećanja broja radnika i mnogo boljeg plasmana na tržištu.

Za Nikšić je jako važno i “vraćanje u život” Boksita. Grbović u prodaji boksita vidi značajnu perspektivu od koje će imati koristi i opštinska kasa po pitanju koncesija. Lokalna uprava dobila je i uvjerenja da će novi vlasnik Metalca koji dolazi iz Češke u oktobru početi da radi i uposliti 50, a do kraja godine još 50 radnika.

D.D.