Predsjednik nikšićke opštine, Veselin Grbović, izjavio je da su protesti u Podgorici koji su se dogodili prethodnih dana pokušaju da se spriječi ulazak Crne Gore u evro-atlanske integracije. Grbović je istakao da je cilj da se ulaskom u NATO obezbijedi bezbjednosni kišobran, razvoj i poboljšani standard građanima.

„Rukovodstvo opštine Nikšić i ja lično, kao i, nadam se, većina građana, podržava ovaj put i vjerujem da ćemo izaći kao pobjednici, kao što smo uspješno radili i minulih 20 godina. Vjerujem da ćemo postati punopravni član NATO pakta i kao ravnopravni sudionik sjediti za stolom gdje se odlučuje o sudbinama zemalja Evrope i svijeta, a ne da se o nama odlučuje bez našeg prisustva“, rekao je Grbović.

U Nikšiću je organizovana tribina “Crna Gora u susret Evroatlantskim integracijama”, u saradnji sa Komunikacionim timom Savjeta za članstvo u NATO.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, koji je učestvovao u tribini, istakao je važnost ulaska u NATO za Crnu Goru, posebno sa aspekta ekonomije. Obrazloživši statističkim podacima država prije I nakon njihovog ulaska u NATO, pojasnio je da svaka zemlja nakon priključenja duplira preliv direktnih stranih investicija a neke postignu i veći uspjeh. Kako je izjavio Ivanović, za Crnu Goru bi to značilo oko 700 miliona eura dodatnih investicija svake godine, a to bi obezbijedilo i nova radna mjesta, rast proizvodnje, izvoza.

Govoreći o benefitima koje članstvo donosi poljoprivrednim proizvođačima, Ivanović je naveo i dugoročne kredite, niže kamatne stope i omogućen bolji, ravnopravan izvoz na evropsko tržište.

“Prevazišli smo onaj broj i procenat koji smo imali prilikom odlučivanja o nezavisnosti. Vjerujem da će se taj trend nastaviti i cilj naše tribine i razgovora nije povećanje tog procenta, jer već ima dovoljno podrške“, rekao je Ivanović.